647 poze   85640 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 aprilie 2007

desigilarea ceasurilor

Art. 32. – a) După perioada de timp alocată desfăşurării concursului sau mai devreme (dată stabilită de organizatori), columbofilul, având în posesie ceasul constatator mecanic sau electronic unde a introdus clemele de concurs sau a înregistrat sosirile, se va deplasa la ora şi centrul stabilit de organizator pentru desigilare. Şi ceilalţi columbofili cu ceasuri defecte, oprite, fară cleme etc., trebuie să fie prezenti. La concursurile categoriilor Viteza, Demifond (sau Mare Demifond), se pot desigila ceasurile si în prima zi de concurs.
b) Locul de desigilare poate fi în unul sau mai multe centre dar cu respectarea obligatorie a prezentei a unui numar de minim 15 columbofili si minim 15 ceasuri la toate concursurile. Centrele de desigilare se stabilesc de organizatori şi centrele de îmbarcare şi vor avea numit un responsabil de centru şi un tehnic care se va ocupa de dosarul concursului. Nominalizarea persoanelor responsabile pe centre se face la începutul sezonului.
c) Dacă, din diverse motive un columbofil nu se prezintă cu ceasul la ora controlului final, ceasul respectiv, sigilat sau chiar cu sigiliul rupt, defect, oprit va fi adus obligatoriu la locul si data clemării porumbeilor în concursul următor când îl va prezenta comisiei tehnic – sportive spre verificare. După ultimul concurs ceasul si banda vor fi aduse la prima întâlnire la Asociatie. Banda ceasului va fi atasată fisei de cronometrare corespunzătoare (a concursului anterior). In caz contrar se anuleaza rezultatele anului respectiv la columbofilul in cauza.
d). Împuternicitul centrului, la finalul desigilării, va ridica toate actele şi le va trimite, în cel târziu trei zile, comisiei tehnic-spotive a Asociaţiei organizatoare şi de aici clasificatorului pentru întocmirea clasamentului concursului.
Art. 33. – Comisia tehnic – sportivă a Asociatiei organizatoare sau (într-un alt centru a Asociaţiei, însărcinată cu desigilarea), va verifica, pe rând, fiecare ceas, integritatea lui, prezenţa sigiliului. Excepţie fac ceasurile electronice computerizate. Fiecare ceas verificat este consemnat în procesul verbal de desigilare. Toate aceste operaţii se fac înainte de ora stabilită pentru controlul final.
Art. 34. a) O persoană desemnată dinainte, având un ceas de precizie (posibil ceasul atomic al sistemelor de îmbarcare elctronice) anunţă, cu voce tare, ora exactă a controlului final, moment în care fiecare columbofil manevrează mecanismul ceasului- cheie, parghie, marcand astfel controlul final. Apoi, după un interval de timp ce poate fi de la 1 minut la 10 minute, stabilit de organizatori se face, de către toţi columbofilii al doilea marcaj de control final. Numai după această a doua marcare se trage banda la geamul vizor. Nu se trage banda la ceasurile Junior sau Benzing Paloma, Benzing CC, în schimb la ceasurile Heirman, Pllaschaert mai este nevoie de incă un marcaj “bătaie, pontare” (al 3-lea).
b) După marcajele finale, fiecare columbofil primeste fişa de cronometrare colectivă a porumbeilor proprii şi asteaptă, în continuare desigilarea ceasului.
Art. 35. – Urmează desigilarea propriu-zisă care se face public de către comisiile tehnic sportive întocmite în acest sens. Comisia este formată din minimum trei persoane. La masa de lucru columbofilul prezintă ceasul sigilat si fisa de cronometrare colectivă. El va sta aproape, supraveghind în liniste, operaţiile de scoatere a clemelor din ceas si consemnarea acestora în fisa de cronometrare. Un membru al comisiei rupe sigiliul ceasului, îl deschide si în functie de modelul ceasului, extrage cu atentie mai întâi discul cu cleme iar apoi banda de hârtie imprimată.
Dacă se rupe banda in timpul manipulării ei de către comisia de desigilare, se va face un proces-verbal în acest sens iar banda va fi luată in considerare.
Are loc acum o primă verificare a benzii de ceas făcută de al doilea membru al comisiei care va urmări:
- însemnările şi stampilele de la incepul benzii;
- consemnarea numelui şi prenumelui columbofilului sau a columbofililor care au marcat în ceasul respectiv,
– perforarea de control iniţial care trebuie să fie înainte de marcajul de control iniţial;
- marcajele să fie vizibile, – zi, ore, minute, secunde (cadranele ce exprimă acest lucru);
- marcajele de control final (minimum două);
- perforarea benzii în momentul deschiderii ceasului, unică, obligatoriu în al doilea marcaj final sau după acesta;
Apoi va citi cu atenţie primul control final – abaterea de la ora exactă, în plus sau în minus trebuie să fie mai mică de 3 minute în 24 ore de functionare a ceasului.
In timpul al doilea se va face o verificare simultană, încrucisată a marcajelor de pe bandă, numărul si ordinea acestora cu ordinea clemelor aflate în cusete pe circumferinta discului (mobilizat din ceas sau rămas în ceas pe o latură a acestuia-după modelul ceasului). Ceasurile fără capac la disc sau fară clapete la cusete, prevăzute de fabricant, trebuie să contină clemele de cauciuc în micile tuburi cu deschiderea in jos. Unei cleme trebuie să-i corespundă obligatoriu o marcare pe bandă. A se regla ceasurile Junior in acest sens.
În al treilea timp lucrează toţi membrii comisiei:
1. Primul extrage, numai în ordine (de la prima clemă la ultima) si citeste seriile clemei,
2. Al doilea notează, scrie pe bandă, dar în afara cadranelor sau datei imprimate, în ordinea marcărilor pe bandă (1,2,3 etc.), ziua, ora, minutul si secunda marcării porumbelului, seriile (mare si mică) a clemei corespunzătoare si prin dictare sau citire de pe fisă, trece si seria inelului matricol al porumbelului sosit (nu va mai scrie coordonatele sosirii la ceasurile care fac deja acest lucru – exemplu: Junior sau Benzing Paloma); dacă în ceas au marcat mai multi columbofili va consemna si numele si prenumele proprietarului porumbelului;
3. Un al treilea membru notează pe fisa de cronometrare în dreptul porumbelului: ziua, ora, minutul si secunda sosirii si numerotarea ordinii scoaterii din ceas, în lateral dreapta (1,2,3 etc.)
Se procedează astfel pentru toate clemele introduse în ceas sau dacă organizatorii, de comun acord cu columbofilii si clasificatorul, au decis sistarea extragerii clemelor dupa o anumită ora (au sosit cca. 25-30% din porumbei) se respectă această hotărâre. Marcajele care nu au clemă corespondentă se anulează, se barează – scriind “Anulat’ si numele, prenumele si semnătura membrului comisiei.
De asemenea, la sfarsitul benzii se va scrie ora primului control final, care, va fi trecută si pe fisa colectivă de cronometrare (stanga sus) si corectia totală de timp în secunde cu semnul + (plus) sau – (minus). Apoi în afara celui de al doilea marcaj se trece obligatoriu de către fiecare membru al comisiei de desigilare numele, prenumele si semnătura proprie. De asemenea, membrii comisiei de desigilare vor semna si în partea de jos a fisei de cronometrare, în locul rezervat acestui lucru. În final banda de ceas pliată gen “armonică” se prinde cu o agrafă de fisa de cronometrare colectivă proprie si se înaintează comisiei tehnic-sportive care va aplica stampila, în afara marcărilor de crontrol final.
Comisia de desigilare, obligatoriu, va bara, anula rândul porumbeilor nemarcati, neconstatati, nesositi la ceas. Ceasurile electronice computerizate au un regim special la desigilare dar listarea sosirii porumbeilor trebuie facuta concomitent cu desigilarea ceasurilor mecanice.
Art. 36. – După terminarea desigilării tuturor ceasurilor si listarii sosirilor din ceasurile electronice, benzile si fisele acestora ca si benzile ceasurilor anulate cu fisele corespunzătoare si celelalte fise fară nici o adnotare precum si listingurile de sosire in ceasurile electronice, împreună cu procesul verbal de lansare, diagrama masinii, procesul verbal de sigilare, procesul sau procesele verbale de pornire a ceasurilor, procesul sau procesele verbale de desigilare, certificatul sanitar-veterinar (pentru concursurile din străinătate) si alte procese verbale intocmite la concursul respectiv (derogari de la planul de zbor aprobate de presedintele CNS, control la volieră, rupere de benzi, sesizări, abateri si sanctiuni etc.) vor constitui cuprinsul dosarului care va merge la clasificator pentru întocmirea clasamentelor – a porumbeilor si a columbofililor.

Capitolul XI
Corectiile de timp a ceasurilor

Art. 37. — Avansurile sau întârzierea ceasurilor de cronometrare fată de ora oficială se calculează astfel: – se stabilesc diferentele de timp, în secunde, pentru avansurile sau rămânerea în urmă a ceasurilor între ora oficială si ora controlului final marcat. Aceste diferente reprezintă corectia totală (Ct) pentru fiecare cronometru; – se calculează corectia pentru o oră (Co) impărtind corectia totală la numărul intreg de ore de functionare a ceasului, mai precis dintre controlul final si cel initial (N) Co = Ct/N
- se calculează corectia initială (Ci) pana la ora marcării primului porumbel sosit în concurs, Ci =Co x Np, in care Np este numărul intreg de ore de la pornirea ceasului până la inregistrarea primului porumbel.
- în funcţie de durata aproximativă între marcările primului porumbel şi de mărimea corecţiei pentru o oră, o jumătate sau un sfert de oră, se aplică corecţia definitivă (Cd) tuturor porumbeilor marcaţi în ceasul respectiv. Corecţia definitivă, pentru fiecare porumbel, va apărea atât în fişele de cronometrare cât si într-o coloană a clasamentului porumbeilor.

Capitolul XII
Clasamentele concursului

Art. 38. a) Clasamentele concursului, a porumbeilor si cel al columbofililor, se intocmesc, folosind Programul Naţional de Clasamente după cum urmează:
- clasamentele la categoria Viteză, Demifond (sau Mare Demifond) pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judet si clasamente pe centre de imbarcare daca se intrunesc conditiile art.3 pct.1 (minimum 20 columbofili si 250 porumbei) şi minim 20 de columbofili şi 20 de ceasuri prezenţi la desigilare.
- clasamentele la categoria Fond (sau Mare Fond) pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judeţ şi clasamente pe centre de îmbarcare daca se intrunesc conditiile art.3 pct.2 (minimum 40 columbofili si 250 porumbei).
- clasamentele la categoria Maraton pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judet si clasamente pe centre de îmbarcare daca se întrunesc conditiile art.3 pct.3 (minimum 50 columbofili şi 250 porumbei).
b) Ca date generale, iniţiale de lucru clasificatorul are nevoie de: ora exactă pornire ceasuri, timpul de la pornire până la lansare, ora exactă control final, timp de functionare cceasuri, număr zile de concurs, durata unei zile de concurs, totalul porumbeilor angajati, numar porumbei clasati (maximum 20 % din cei angajati la concurs), număr columbofili participanti.
Crescătorii care concureaza cu alte Asociaţii judetene decat ce-a din care fac parte participa la concursuri cu coduri ale respectivei Asociaţii si automat sunt centralizaţi in campionatul respectivei Asociaţii. Datorita faptului ca unii crescatori pot opta sa concureze la concursurile de Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) cu o Asociatie, Fond (sau Mare Fond) cu alta Asociatie si Maraton in alta parte, exista riscul in astfel de cazuri sa se piarda anumite categorii (general si as crescatori) datorita schimbarii codului din Programul de clasamente de la o Asociatie judeteana la alta.
d) Ca date particulare fiecărui porumbel: pozitia sa în fisa de cronometrare colectivă (echipa primilor 5 porumbei, pentru clasamentul columbofililor), seria inelului matricol, contingent, sex, ziua, ora, minutul si secunda sosirii scrisă în fisă în dreptul păsării respective.
Art. 39. a) Clasamentul porumbeilor se întocmeste în ordinea descrescândă a vitezelor medii (metri/minut) calculate cu două zecimale si pentru maximum 20% (douăzeci) din totalul porumbeilor angajati la concurs.
b) Numarul de porumbei luati in calcul pentru clasamentul unui concurs va fi numarul total al porumbeilor cumulat din fisele de imbarcare al columbofililor participanti la acel concurs.
c) Punctajul penalizat al unui porumbel in clasamentul national se calculează după formula cu două zecimale si anume: (Lp x 1000 / Np)x((1-Ncc/Ncp)+1) în care Lp este locul porumbelului în clasament, Np numărul de porumbei angajati pentru toate categoriile,Ncc este numarul de crescatori care au clasat porumbei, iar Ncp este numarul de crescatori participanti la concurs.
d) Asociatiile vor calcula la cererea crescatorilor, punctajele penalizate pentru primii trei porumbei la categoriile prevazute de FCI in vederea stabilirii lotului olimpic al Romaniei folosind formula FCI. Aceste date se introduc in cardurile electronice prezente pe pagina fiecarui judet pentrru centralizarea nationala a Lotului Olimpic
Art. 40. – Din clasamentele concursului trebuie să rezulte:
a) Clasamentul porumbeilor:
- antetul cu Asociaţiile columbofile participante;
- numărul concursului;
- categoria de concurs;
- localitatea de lansare (eventual ţara);
- principalele localităţi de sosire a porumbeilor;
- data şi ora lansării;
- numărul porumbeilor participanti;
- numărul porumbeilor clasaţi;
- numărul columbofililor participanţi;
- ziua,ora, minutul, secunda şi domiciliul primului porumbel din clasament;
- ziua,ora, minutul, secunda şi domiciliu ultimului porumbel din clasament;
În tabel:
- locul ocupat de porumbel;
- numele şi prenumele columbofilului;
- numele Asociaţiei;
- inelul matricol şi anul fiecărui porumbel;
- sexul acestuia;
- ora, minutul şi secunda corectate a sosirii porumbelului;
- distanţa de zbor omologată, calculată cu GPS;
- viteza medie (metri/minut) a fiecărui porumbel;
- punctajul penalizat al fiecărui porumbel.
b) Clasamentul columbofililor:
- antetul ca mai sus,
- numărul şi felul concursului;
- localitatea de lansare;
- principalele localităţi de sosire;
- numărul de porumbei angajaţi;
- numărul de porumbei clasaţi;
- numărul de columbofili participanţi;
În tabel (în ordinea crescătoare a punctajelor penalizate):
- numele şi prenumele columbofilului;
- numele Asociaţiei;
- număr de porumbei angajaţi de columbofilul respectiv;
- numărul porumbeilor clasaţi
– punctajul celor mai buni 2 porumbei din echipa primilor 5 porumbei de pe prima fisa de cronometrare la toate categoriile.
– ordonarea în partea a doua a clasamentului si a columbofililor care nu au clasat nici un porumbel.

Art. 41. – După fiecare concurs organizatorii sunt obligati ca în termen de maximum 20 zile de la data desigilării sa finalizeze clasamentele. Participantii pot sa vada clasamentele direct pe site-ul federaţiei www.fcpr.ro. Contestaţiile, în cazul unor greşeli de calcul, dactilografiere sau omisiune, se iau în considerare dacă au fost adresate, în scris, în termen de maximum 5 zile de la data aflării rezultatelor. Răspunsurile, în scris, ale comisiei tehnic-sportive organizatoare la contestatiile columbofililor, vis a vis de clasamente, este obligatorie în termen de 15 zile.
- Clasificatorul (asociaţia organizatoare) are obligaţia de a finaliza clasamentul unui concurs in termen de 30 de zile (incluzând perioada de contestatii) de la data desfasurarii acestuia. Dupa acest termen, operarea la respectivul clasament va fi restrictionata de catre Programul National de clasamente. Eventuale modificari se vor face doar cu aprobarea omologatorului dupa ce acesta verifica dosarul concursului si constata unele erori ce pot fi remediate.

Capitolul XIV
Dosarul final al concursului

Alt. 42.- Actele concursului vor fi depuse, obligatoriu intr-un dosar (sau dosare) cu sină.
Dosarul final al concursului va cuprinde următoarele:
- clasamentele porumbeilor si columbofililor, în doua exemplare, semnate si stampilate corespunzător;
- procesul verbal de lansare;
- diagrama mijlocului de transport;
- certificatul sanitar veterinar
- procesul verbal de sigilare ceasuri – la toate categoriile
- procesul sau procesele verbale de pornire ceasuri;
- procesul verbal de desigilare a ceasurilor de concurs,
- alte procese verbale si acte pendinte de concursul respectiv, posibil abateri si sanctiuni;
- listingul pozitiei masinii la lansare, cu pozitia (coordonatele) de la momentul lansarii si minim 2 pozitii inainte si doua dupa lansare. (Raport pozitii)
- fisele de cronometrare colectivă (stampilate la locurile de lansare sau ambele, cand se operează desigilarea pe copii), intr-o anumită ordine (pe Asociatii, în ordine alfabetică, etc.) completate corespunzator si fără stersături.
- benzile ceasurilor de cronometrare (chiar si cele anulate) fiecare la fisa de care apartine, pentru a facilita verificarea.
- adresa si numărul de telefon a persoanei cu care omologatorul poate lua legătura.
Art 43. – Dosarele finale ale concursurilor vor fi expediate de către comisia tehnic-sportivă organizatoare la omologator, după cum urmează:
- la concursurile organizate cu peste 3000 de porumbei angajati, termenul de expediere (data postei) va fi de maximum 40 zile;
- la toate celelalte concursuri, termenul de expediere va fi de maximum 30 zile.
Cu ocazia dosarului final al primului concurs se trimit, obligatoriu, listele de start ale columbofililor, planul de concursuri vizat de CNS, protocoale incheiate, etc.
Art. 44. a) Omologatorului desemnat judetului respectiv, în spetă Asociatiei organizatoare li se vor expedia de către delegatii – observatori, scrisorile din localitătile de lansare.
Omologatorul are obligatia de a aplica întocmai prezentul RNS documentatiilor concursurilor. În cazul depistării unor abateri neintentionate, omologatorul are obligatia să ia legătura cu comisia tehnic – sportivă a organizatorului pentru remedierea erorilor.
După verificarea dosarului şi a clasamentului acesta se omologhează, iar un exemplar al clasamentului se trimite prin poştă asociaţiei columbofile pe cheltuiala acesteia.
Timpul maxim de omologare după primirea dosarului este de 30 de zile.
b) La sfârsitul anului competitional, sfârsitul lunii septembrie (pentru maturi si tineri) si mijlocul lunii octombrie (pentru pui), omologatorii vor raporta in scris si verbal, membrilor CNS despre cele constatate cu ocazia verificărilor, omologării sau neomologării de dosare finale, motivele pendinte de aceste hotărâri. Membrii CNS iau la cunostintă si voteaz



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
BerceanuMarius 17 noiembrie 2011  
Vand benzi pt Benzing mecanic

Pret 6 lei/buc , minim 5 buc

Livrare gratuita

Tel: 0761063303
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.