647 poze   86369 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 aprilie 2007

regulament fcpr

Regulamentul naţional pentru practicarea sportului cu porumbei călători cuprinde toate instructiunile în scopul asigurării unei bune organizări a activitătii competiţionale, întărirea disciplinei sportive şi evidenţierea celor mai valoroase performanţe columbofile pe plan naţional şi internaţional.
Prezentul Regulament National Sportiv (R.N.S.) a fost aprobat în şedinta Comisiei National Sportive al FCPR din 21.02.2010 conform deciziei Conferinţei Naţionale din 6.02.2010

PARTEA I
REGULI GENERALE SI SPECIALE
Capitolul I
Mijloace necesare practicării sportului cu porumbei călători

Art. 1. – În competenţa membrului columbofil – crescător de porumbei cu legitimaţie (licenţă) si cotizatie la zi – intră următoarele:
a) porumbei călători (voiajori) maturi, tineri (de un an), pui, în perfectă stare de sănătate (vaccinati etc.) cu inele matricole (genealogice) pe picior, cu titluri de proprietate.
b) crescătorie (volieră);
c) ceas constatator – un columbofil participă la concursurile de pe un plan de zbor (maturi sau pui) cu acelaşi tip de ceas (ceasuri) de la început până la sfârşit sub sancţiunea anulării etapelor unde s-a folosit alt tip de ceas. Schimbarea ceasului se poate face în caz de defecţiune. Asociaţia sau CNS poate solicita dovezi în acest sens. Este interzisă folosirea simultan a ceasurilor electronice (senzor) şi mecanice (cleme). Fac excepţie de la această regulă columbofilii care participă simultan la două concursuri cu îmbarcare în aceiaşi zi şi unde nu este posibilă prezenţa (datorită distanţelor mari şi a orelor de îmbarcare) columbofilului la ambele centre. (La solicitarea CNS, omologator sau asociaţie organizatoare columbofilul trebui să facă dovada imposibilităţii prezenţei în ambele centre sub sanţiunea anulării atapei)
d) inele matricole;
e) coordonatele GPS ale locaţiei crescătoriei ;
f) resurse materiale şi financiare necesare.
Art. 2. – În competenţa organizatorilor (a comisiilor tehnic-sportive), intră următoarele:
a) loc de clemare şi de îmbarcare porumbei (amenajat specific), pentru sigilare, pornire şi pentru desigilare ceasuri;
b) mijloc de transport porumbei la locurile de lansare;
c) certificat sanitar-veterinar
d) cleme de concurs de cauciuc şi aparate sau mijloace de clemare pentru Asociatiile unde se concureaza şi cu ceasuri mecanice;
e) imprimate tipizate;
f) alte materiale necesare practicării sportului columbofil.
Capitolul II
Tipuri de concursuri şi competenţe de organizare
Art. 3. Concursurile cu porumbei călători se organizează de către Asociaţiile afiliate la Federaţia Crescătorilor de Porumbei din România (FCPR) cu aprobarea Comitetului National Sportiv (C.N.S.) si a comisiilor tehnice ale fiecarei Asociatii. Pentru categoriile Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) se pot organiza maxim 15 concursuri intr-un sezon la maturi si tineret. Atat la maturi cat si la pui se poate organiza un singur concurs pe weekend (sambata sau duminica). La Fond (sau Mare Fond) şi Maraton concursurile se organizeaza la datele desemnate de catre Comitetului Naţional Sportiv (C.N.S.).
– Clasa Sport, se organizează pe distante mai mari de 100 km (loc lansare – loc sosire), cu participarea:
1) – a cel puţin 250 porumbei, ce aparţin unui număr de cel putin 20 columbofili pentru categoriile de distanţă Viteza (100-400) si Demifond (sau Mare Demifond) (300-600 km) .
2) – a cel puţin 250 porumbei aparţinând unui număr de cel putin 40 columbofili pentru categoriile Fond (sau Mare Fond) (500-800 km) .
3) – a cel putin 250 porumbei apartinând unui număr de cel putin 50 columbofili pentru categoria Maraton (peste 800 Km).
4). – la General – respectand conditiile de la aliniatul 1,2 si 3.
– Clasa Standard, sunt necesari minim 150 porumbei angajati şi minim 20 columbofili participanţi( indiferent de categoria de concurs).
Art. 4. Membrii columbofili participă la concursuri în asociaţia proprie sau dacă sunt primiţi de conducerea altei asociaţii la concursurile acesteia. Rezultatele obţinute de aceştia vor fi centralizate în cadrul Asociaţiei cu care au concurat în anul respectiv (coduri ale judetului respectiv) la toate categoriile de zbor. Membrii columbofili trebuie să participe pe acelaşi plan de zbor la următoarele categorii de concursuri: Viteza – Demifond (sau Mare Demifond), Fond (sau Mare Fond) respectiv Maraton. Aceştia trebuie să ţină cont de faptul ca schimbarea Asociaţiei de la o categorie de concursuri la alta atrage participarea sub mai multe coduri de judeţ si automat pierderea unor categorii.
Din punct de vedere al tipului, concursurile se împart în următoarele tipuri:
-Viteză 100 – 300 km – crescătorii au distanţe până în 300 km
-Viteza + Demifond 300 – 400 km – exista crescători cu distanţa între 300 si 400 km
-Demifond 400 – 600 km – crescătorii au distanţe peste 400 km
-Demifond + Fond 500 – 600 km – sunt concursurile de fond pe datele desemnate de CNS unde exista crescatori cu distanta intre 500 si 600 km
-Fond peste 600 km – sunt concursurile de fond pe datele desemnate de CNS;
-Maraton peste 800 km – sunt concursurile de maraton pe datele desemnate de CNS;
Art. 5. Asociatiile pot organiza concursuri pentru toate categoriile:
a) CNS cu acordul Comitetului Director al FCPR avizeaza planurile de zbor ale Asociatiilor în privinta concursurilor vis a vis de numarul lor si a perioadei de desfasurare.
b) Asociatiile care doresc să organizeze concursuri vor depune la CNS, pînă la 15 ianuarie planul de zbor si un memoriu justificativ, prin care atât presedintele Asociatiei cât si responsabilul tehnic-sportiv al Asociatiei, în deplină responsabilitate, vor garanta reusita concursurilor.
c) CNS în colaborare cu Comitetul Director al FCPR avizează planurile de zbor si memoriile Asociatiilor care vor organiza zboruri si prin circulară de lucru pana la 15 martie, anuntă toate Asociatiile asupra deciziilor luate.
d) Dispozitiile, conditiile si clauzele, conform prezentului Regulament National Sportiv (R.N.S), vor fi stipulate într-un protocol respectat de către toti membrii si Asociatiile participante, pentru reusita deplină a concursurilor.
e) În situaţii deosebite pot face două planuri de zbor la categoria Viteză sşi Demifond (sau Mare Demifond), numai Asociaţiile cu un număr de peste 250 membri cu aprobarea CNS şi cu îndeplinirea următoarelor condiţii: fiecare plan de zbor trebuie să cuprinda minim 100 crescatori care zboara, ( la acest plan de zbor se ataşează un tabel nominal cu semnaturile acestor membrii) iar planurile de zbor trebuie sa fie pe două rute diferite. Orice crescator poate participa la alegere pe unul din ele, obligatoriu pe o singură rută de zbor de la început până la sfârşit.
f) Asociaţiile columbofile sau zonele de maraton pot decide de comun acord grupaje pe timpul sezonului sportiv la anumite concursuri (indiferent de categorie). Pentru aceasta se întocmeşte un protocol, iar în planurile de zbor se precizează organizatorul acestor etape.
g) Fiecare Asociaţie columbofilă poate organiza anual o etapă sub titulatura Derby, la care poate participa orice columbofil din alte Asociaţii (indipendent de planul de zbor pe care joacă) cu condiţia să aibă acceptul organizatorului.
h) Concursurile de viteză şi demifond se pot organiza la nivel de asociaţie sau pe bază de protocol de către mai multe asociaţii columbofile judeţene. Concursurile de fond (peste 500 km) se organizează de minim 2 asociaţii judeţene. (Se exceptează cazul în care o asociaţie are la pima etapă de fond minim 150 de columbofili participanţi şi 150 de ceasuri constatatoare – caz în care acest tip de concursuri se organizează la nivel de asciaţie). Concursurile de maraton se organizează la nivel de zone stabilite de CNS. Pentru toate concursurile la nivel de mai multe asociaţii se va întocmi protocol care va cuprinde aspectele necesare bunei organizări conform prezentului RNS.

Art 6. – CNS cu acordul Comitetului Director al FCPR întocmeşte anual lista omologatorilor concursurilor columbofile organizate de Asociaţiile afiliate la FCPR, listă ce va fi difuzată Asociaţiilor prin in termediul siteului www.fcpr.ro, la începutul anului competiţional.

Capitolul III
Programul concursurilor

Art. 7 a) Concursurile sportive columbofile pentru porumbeii Maturi şi Tineret (de un an) sunt acceptate începând din ultimul weekend al lunii aprilie şi terminîndu-se în 15 august, iar pentru porumbeii Pui perioada acceptată este de la 15 iulie până în primul weekend din luna octombrie a fiecărui an.
b) Concursurile de Fond sau Mare Fond (peste 500 Km) şi Maraton (peste 800km) se organizează de toată ţara la date desemnate de CNS în fiecare an.
c) În funcţie de doleanţele membrilor columbofili, a posiblităţilor fiecărei Asociaţii, a categoriilor de concursuri urmărite în a se realiza baremurile Campionatului Naţional, Comisia tehnic sportivă a Asociaţiei va întocmi planul de concursuri (planul de zbor) avînd în vedere ca şi cea mai apropiată crescătorie, în ceea ce priveste distanţele de zbor, să aibe sanşe la realizarea baremului în Campionatului Naţional pe parcursul sezonului competiţional.
d) Modul de ordonare şi de intercalare a categoriilor, ca şi numărul de concursuri se lasă la latitudinea comisiiilor tehnic-sportive, numărul concursurilor putând fi mai mare decât numărul prevăzut în barem, tinându-se cont si de cuprinsul articolului 47 din prezentul R.N.S. însă nu poate depaşi 15 etape pentru categoria Viteză, Demifond (sau Mare Demifond), iar pentru Fond (sau Mare Fond) şi Maraton numai etapele organizate pe datele desemnate de CNS.
Art. 8. a) Planul de concursuri va contine următoarele rubrici (conform anexei 2):
1. Antet
2. Numărul concursului
3. Localitatea de lansare, (de peste hotare- tara respectivă).
4. Data, adresa si intervalul în care se imbarcă porumbeii.
5. Centrele de îmbarcare.
6. Data lansării.
7.Organizatorul concursului.
b) Distanţa de la locul de lansare la crescătoria fiecărui columbofil este calculată de Programul Naţional de clasamente pe baza coordonatelor locului de lansare conform sistemului de supraveghere prin satelit GPS. Coordonatele crescatorilor noi pot fi luate, înaintea concursurilor de catre firma specializată desemnată de Comitetul Director al FCPR sau conducerea fiecărei Asociaţii care va desemna o comisie formată din trei membri columbofili ce se va deplasa la domiciliul columbofilului şi ulterior măsurării cu aparat GPS va trimite coordonatele (grade-minute-secunde-miimi de secunda) la fima specializată. Asociaţiile vor contracta abonamente cu firmele de supraveghere prin satelit a poziţiei maşinii astfel încît datele de pozitionare ale autoturismului să fie stocate în memoria platformei de supraveghere timp de 1 an de zile. La solicitarea omologatorului sau a membrului CNS responsabil de zona, asociaţiile au obligaţia să pună la dispoziţia acestora userul şi parola pentru verificarea poziţiei maşinii. Ne-respecatrea acestei prevederi sau imposibilitatea vizionării pozitiei maşinii va duce automat la ne- recunoaşterea concursului în campionatul naţional.

c) Planurile concursurilor, în două exemplare, trebuie obligatoriu, semnate cu numele şi prenumele scrise citeţ, de către preşedintele şi responsabilul tehnic-sportiv a Asociaţiei şi ştampilate corespunzător. Aceste două exemplare se vor trimite obligatoriu la CNS pentru avizare până la 15 ianuarie anul în curs pentru anul următor şi în format electronic pe adresa de e-mail a CNS ( cns@fcpr.ro ). Un exemplar va rămâne la dosarul Asociaţiei care va fi arhivat la FCPR si se vor păstra timp de trei ani , iar un exemplar va fi returnat Asociaţiei, aprobat sau respins. Un exemplar al planului de concursuri (original sau copie) va însoţi dosarul primului concurs către omologatorul concursurilor desemnat de CNS, spre luare la cunoştinţă şi urmărire.
d) CNS va analiza toate planurile de concursuri primite; în cazul concursurilor de peste hotare va cumula concursuri cu lansări din diferite localităţi şi va face demersuri sportiv – diplomatice cu conducerile columbofile ale ţărilor respective pentru obţinere de aprobări – invitaţii scrise, în timp util; după primirea avizelor necesare va aduce la cunoştinţa Asociaţiilor, prin circulară de lucru, lista cu numele şi adresele delegaţilor – observatori care vor aviza lansările fiecărui concurs.

Capitolul IV
Inscrierea porumbeilor în concurs

Art. 9. – Numai crescătorii de porumbei care sunt membri columbofili (cu cotizaţia plătită la zi), cu legitimaţia (licenţa) semnată, nesuspendaţi, (posibil şi în tandem), cu toate obligaţiile achitate către Asociaţie şi FCPR, care se regăsesc în tabelul cu membri columbofili ai Asociaţiei (un tabel va fi arhivat la FCPR şi altul la omologator) vor fi autorizaţi să participe la concursurile columbofile.
Art 10. – Un porumbel poate participa la concursuri într-un an sub numele unui singur columbofil sau tandem columbofil. Cei care participă în tandem trebuie să fie membri columbofili cu toate obligaţiile achitate către Asociaţie şi FCPR. Tandemurile se acceptă în cazurile în care porumbeii aparţin unei crescătorii cu o singură adresă.
Art. 11.- a) Listele porumbeilor maturi şi tineri ce urmează să participe la concursuri în sezonul competiţional primavară-vară (lista de start) – conform anexei nr. 4 – se întocmesc de către fiecare columbofil, în dublu exemplar, vor fi semnate cu numele şi prenumele acestuia şi licenţa vor fi predate comisiei tehnic-sportive a Asociaţiei până la data stabilită de comisia tehnică a fiecarei asociaţii. Un exemplar din listă rămâne la Asociaţie iar al doilea exemplar se expediază omologatorului concursurilor împreună cu dosarul primului concurs, în listele de start vor fi consemnaţi numai porumbeii din crescătoria proprie cu titluri de proprietate.La ceasurile electronice fişa de culpare se anexează la lista de start la prima etapă de concurs. Angajarea la concursuri a unui porumbel care nu apare pe lista de start atrage după sine anularea rezultatelor respectivului porumbel în anul respectiv.
b) Listele de start cu porumbeii pui, pentru concursurile din vară – toamnă vor fi trimise la omologator o dată cu dosarul primului concurs. La ceasurile electronice fişa de culpare se poate folosi şi ca listă de start.
Art. 12. a) Înscrierea porumbeilor într-un concurs se face, de către columbofil, pe fişe colective de cromometrare – tip FCPR, în minim două exemplare pentru toate categoriile de distanţe. Fişele sunt puse la dispoziţie de către Asociaţie. Cei care folosesc ceasuri electronice computerizate au fişa de cronometrare în memoria calculatorului care trebuie sa fie listată la primul concurs. Inscrierea porumbeilor în fişa proprie la ceasurile mecanice se face obligatoriu la domiciliu, scrisa citet şi fără corecturi.
b) Participantul la concurs este direct răspunzător de corectitudinea înscrierii următoarelor date pe fişa proprie: Asociaţia, seria ceasului constatator, localitatea de lansare, data concursului, seria de pe inelul genealogic al porumbelului, anul, sexul, numele şi prenumele columbofilului (eventual tandemul), numarul de telefon, numărul de licenţă (legitimaţie) adresa exactă a volierei, semnătura proprie.
c) La toate categoriile de distanţă primii 5 porumbei de pe prima fişă de cronometrare, formează echipa columbofilului.
d) Înscrierea porumbeilor pe fişe colective de cronometrare se face numai cu pastă, citeţ şi fără ştersături – pentru cele două exemplare se va folosi indigo (plombagină) – se pot folosi şi fişe speciale autocopiatoare.

Capitolul V
Clemarea şi îmbarcarea porumbeilor

Art. 13. — Clemarea porumbeilor iar apoi îmbarcarea lor în mijlocul de transport specific columbofil se face în centrul sau în centrele (în funcţie de felul concursului) stabilite de organizatori şi într-o anumită perioadă de timp (ce trebuie respectată de columbofili), detalii ce vor fi aduse anticipat la cunoştinţa columbofililor, în şedinţe, telefonic sau scris. La concursurile organizate la categoriile Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) pot fi unul sau mai multe centre de clemare şi îmbarcare. La concursurile organizate la categoriile Fond (sau Mare Fond), şi Maraton pot fi mai multe centre de îmbarcare, dar nu mai mult de un centru pe judeţ.
În condiţii speciale la solicitarea conducerii asociaţiei columbofile, CNS poate aproba organizarea la fond a două centre de îmbarcare într-un judet. Pentru aceasta se va trimite solicitare scrisă şi memoriu justificativ. Nu va exista clasament pe centre separat doar pe judet, iar în cazul în care la un centru participă şi membrii unui alt judeţ se va face clasament judeţean (membrii judetului) şi de centru (cumulat de pe cele doua centre)
Îmbarcarea porumbeilor se poate amâna sau devansa cu 1 – 2 zile faţa de data concursului din motive meteorologice (timp nefavorabil) fară a împieta planul de zbor la categoriile Viteza, Demifond (sau Mare Demifond). La Fond (sau Mare Fond) şi Maraton zilele de îmbarcare răman cele stabilite.
Întotdeauna, obligatoriu, la un Centru de clemare şi îmbarcare trebuie să participe :
minim 15 columbofili (sau tandemuri) şi minimum 15 ceasuri de cronometrare pentru categoria Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) ;
minim 40 columbofili (sau tandemuri) şi 40 de ceasuri de cronometrare la categoria Fond (sau Mare Fond) ;
minim 50 columbofili (sau tandemuri) şi 50 de ceasuri de cronometrare la categoria Maraton ;
Centrele de îmbarcare sunt desemnate de catre Comisia Tehnico-Sportiva a Asociaţiei Organizatoare. Pe fiecare Centru de îmbarcare se va numi un Resposabil de centru care va răspunde de corectitudinea organizării operaţiunilor de centru şi un tehnic-sportiv care va raspunde de dosarul sportiv al concursului. Fiecare crescător are obligaţia să îmbarce la cel mai apropiat centru de îmbarcare faţa de crescătorie iar responsabilul de centru are obligaţia să îi primească. La desfiinţarea unui centru de îmbarcare se respectă aceeaşi clauză. Dacă la una din etape nu se întruneşte condiţiile pentru centru de îmbarcare, centrul se desfinţează până la finalul etapelor rămase pe planul de zbor respectiv maturi sau pui). În Asociaţiile cu număr sub 150 de membrii nu se pot face centre de îmbarcare la mai puţin de 10 km unul de altul pe şosea.
Crescătorii unui judeţ (asociaţie judeţeană) îmbarcă la concursurile de fond şi maraton la acelaşi centru (stabilit de organizator în protocol).
Art. 14.- a) O comisie de clemare este formată din minimum 3 (trei) persoane. Asociaţiile au obligaţia să aibă permanent delegaţi prezenţi la clemarea şi îmbarcarea porumbeilor. Comisia va folosi masă de lucru, cleme de concurs, aparat de clemare (facultativ), pixuri, porumbeii şi fişele de cronometrare prezentate de columbofil sau delegatul său, în funcţie de necesităţi pot funcţiona mai multe comisii de clemare şi îmbarcare. Organizatorul îşi asumă riscurile pentru aventuale erori ce apar din vina persoanelor ce nu sunt membri columbofili dar participă la comisiile de clemare.
b) Clemele de concurs folosite sunt de două feluri: 1 – din cauciuc inelară, pe ambele feţe avînd marcate în relief câte o serie de cifre, sau 2 – clemă electromagnetică, proprie fiecărui porumbel şi a cărei serie interioară se află în memoria sistemului electronic de cronometrare (special pentru asemenea fel de clemare). Anual CNS va hotărî, în funcţie de posibilităţi, modelul clemelor ce se vor folosi în întreagă tară.
c) Columbofilul sau delegatul său care participă la concurs numai va asista, din apropiere (dar nu va ajuta) la clemarea şi îmbarcarea porumbeilor proprii. El nu trebuie să afle seriile clemelor de concurs aplicate porumbeilor săi.
Art. 15. — a) Un membru al comisiei preia câte un porumbel din coşul în care au fost aduşi, verifică starea de sănătate şi seria inelului matricol, îl caută şi îl localizează în fişa de cronometrare completată şi prezentată de columbofil; alt membru al comisiei de clemare preia o clemă de concurs şi scrie ambele serii în dreptul porumbelului identificat; al treilea membru aplică clema respectivă pe piciorul porumbelului şi îl depune într-un alt coş special pentru îmbarcare sau îl va întroduce direct într-o boxă a mijlocului auto de transport porumbei. Se procedeaza astfel până la terminarea şi completarea întregii fişe de cronometrare a columbofilului respectiv, urmând apoi alţi columbofili cu porumbeii lor. La fel se procedeaza şi la cei cu ceasuri electronice unde este obligatorie verificarea inelului matricol şi înscrisul din ceas la introducerea în antena a piciorului cu cip.
b) La cei cu ceasuri electronice îmbarcarea porumbeilor se face obligatoriu pe concursul nr. 1 (sau de la prima poziţie). Când sunt mai multe concursuri în acelaşi weekend se respectă ordinea cronologică a îmbarcărilor. Listarea fişei de concurs se face obligatoriu imediat după fiecare îmbarcare şi va fi semnata de comisia de îmbarcare după care este predată crescătorului pentru a-şi completa datele de identificare. Completarea datelor se va face în prezenta comisiei de îmbarcare. La ceasurile electronice folosite de mai multi crescători se va trece numarul concursului în ordine crescatoare pentru fiecare crescător.
c) Sistemele de îmbarcare sunt obligatoriu proprietatea Asociaţiei în timpul sezonului de concursuri. Dobândirea acestora se poate face prin achiziţie sau prin împrumut, însă Asociaţia este direct răspunzatoare de folosirea sistemelor de îmbarcare la toate centrele de îmbarcare din subordinea sa.
d) Asociaţiile columbofile trimit marca şi seriile sistemelor de îmbarcare la CNS. Orice achiziţie de nou sistem de îmbarcare, sau renunţare la un sistem se comunică înainte de a fi folosit la un alt concurs. Folosirea pentru îmbarcare a unui alt sistem de club (alta serie) decat cele anunţate la CNS al FCPR, atrage dupa sine scoaterea din concurs a tuturor fişelor îmbarcate cu respectivul sistem.
c) Fişa de cronometrare completată, cu bararea locurilor nefolosite din josul paginii, va fi semnată la rubrica respectivă de toţi membrii comisiei de clemare cu numele şi prenumele fiecăruia, licenţa, şi semnătura proprie; fişa (ambele exemplare) vor ramâne la organizatori, cumulându-se toate, în finalul clemării, într-un dosar de concurs.
d) Pentru concursurile de MARATON toţi porumbeii vor fi re-clemaţi sau stampilaţi pe interiorul aripei cu ştampila numerică unică (serii diferite pt fiecare porumbel). Acest procedeu se va face separat de locul de clemare sau înregistrare electronică astfel încât crescătorul să nu vadă seriile de control ale porumbeilor săi. Seriile se trec pe o fişa unică pentru toţi porumbeii participanţi (fişe în care apar doar seriile porumbeilor şi seriile clemelor de control sau a ştampilei făra numele crescatorilor). La anunţarea telefonică a porumbeilor se anunţă obligatoriu şi seria de control care ulterior se confirmă cu tabelul. Indicarea unei serii greşite sau ne-indicarea seriei de control atrage dupa sine scoaterea din concurs a porumbeilor respectivi. Organizatorii pot decide astfel de măsuri şi la etapele din alte categorii. Deciziile organizatorilor sunt suverane.
Art. 16. a) Îmbarcarea porumbeilor în mijlocul de transport se face pe bază de sexe, în toate boxele, astfel încât să nu se creeze privilegii pentru porumbeii unor columbofili. Această operaţiune se face sub îndrumarea unui membru columbofil care va întocmi şi diagrama concursului în care se va consemna numărul de porumbei existent în fiecare boxă şi numărul total în final. Ea va trebui să conţină precizat şi numărul de metri pătraţi folosibili ai mijlocului de transport respectiv.
b) Numărul de porumbei îmbarcaţi în boxe pe unitatea de suprafată (1 metru pătrat) este de maximum:
1. – 40, la concursurile de Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) ;
2. – 35, la concursurile de Fond (sau Mare Fond) ;
3. – 25, la concursurile de Maraton.
În cazul în care pentru un concurs de demifond sunt necesare 2 zile pentru transport se respectă prevederile de la punctul 2.
Art. 17. – Dacă în timpul clemării sau îmbarcării se eliberează involuntar unul sau mai mulţi porumbei şi aceştia sunt ai columbofililor din localitatea de îmbarcare, porumbeii vor fi prezentaţi organizatorilor în aceeaşi zi. Dacă aceşti porumbei aparţin unor Asociaţii din alte localităti, ei vor fi declaraţi până în prima zi a concursurilor, la ora 8 dimineaţa ziua concursului. În cazul ne-anunţării porumbeilor scăpaţi comisia tehnico-sportivă a asociaţiei organizatoare poate lua măsuri de anulare a concursului pentru centrul respectiv sau alte masuri la nivel de clasament. Orice măsură se va justifică prin proces verbal.
Art. 18. – După terminarea operaţiunilor de clemare şi îmbarcare a porumbeilor comisia tehnic sportivă a organizatorului concursului (împreună cu delegaţii ai Asociaţiilor participante, când este cazul) sau tehnicul de centru de îmbarcare, vor întocmi Dosarul care va însoţi mijlocul de transport porumbei la locul de lansare. Astfel câte un exemplar al fiselor de cronometrare, vor fi ştampilate şi semnate de împuterniciţi şi vor fi puse în dosar. Fiecare centru de îmbarcare poate avea dosar propriu, sau la ultimul centru se pot cumula toate fişele într-un singur dosar.
Tot din dosar mai face parte procesul verbal de lansare tip FCPR (în trei exemplare) care se va completa la majoritatea rubricilor inclusiv evidenţa pe Asociaţii a porumbeilor angajaţi, semnată şi ştampilată corespunzător de organizator.
Procesele verbale la concursurile din străinătate vor fi traduse în limba naţională a delegatului-observator, a celui ce urmează să confirme lansarea sau într-o limbă de circulaţie internaţională.
Diagrama concursului, a mijlocului auto de transport porumbei, în două exemplare, semnată şi ştampilată va face parte din dosar.
Deplasarea mijlocului de transport în vederea colectării porumbeilor de la mai multe centre de îmbarcare se face cu boxele sigilate avand aplicate sigilii. La sosirea la noul centru de imbarcare se vor verifică sigiliile.
Înscrierea în fals a unor porumbei sau crescători la un concurs, (fişe false) atrage după sine suspendarea din activitatea sportivă pe o perioadă de minim 10 ani a persoanelor responsabile. (responsabilul de centru si tehnicul sportiv de la acel centru).
Capitolul VI
Reglarea, sigilarea si pornirea ceasurilor de cronometrare

Art. 19. – a) Columbofilii trebuie să deţină ceasuri de cronometrare conform modelelor aprobate de CNS şi în perfectă stare de funcţionare, cu bandă de hârtie, tuşiere de calitate şi tuburi mici pentru introdus clemele de concurs (la ceasurile fară capac la disc sau fără clapetă la fiecare cusetă).
b) Orice ceas Heirman se va putea folosi numai cu carcasă de plastic de protecţie prevăzută de fabricant sub capac şi o şaibă de la tuşiera, de siguranţă;
c) La ceasurile cu bandă de hârtie dublă, banda valabilă pentru concurs este banda de pe tamburul interior,
d) Orice ceas de cronometrare trebuie să aibă trecut, pe o etichetă, la exterior, numele şi prenumele proprietarului.
e) Abaterea acceptată de la ora exactă, în plus sau minus, este de numai 3 minute pentru fiecare 24 de ore de funcţionare a ceasului ( mecanic sau electronic).
Art. 20. a) Sigilarea ceasurilor se face, indiferent de felul concursului, la centrul si în perioada de clemare şi îmbarcare a porumbeilor.
b) Comisia de sigilare este formată din minimum trei persoane, în comisie pot fi incluşi şi delegaţi ai altor Asociaţii participante.
c) Pe banda de cronometrare, la începutul ei se consemnează:
1. concursul şi data lansării;
2. numele şi prenumele columbofilui (columbofililor) ce va/vor introduce cleme în ceas,
3. seria ceasului;
4. comisia de sigilare formată din trei persoane cu nume, prenume şi semnătură proprie;
5. o stampilă
d) Fixarea Indicatorului zilei se face fix pe linia de pe cadran a ultimei cifre (cea mai mare) specifice fiecărui ceas şi anume pe ziua a 7 a, a 10 a sau a 12 a (perioada maximă de funcţionare a ceasului).
Pentru ceasurile Junior si Benzing Paloma fixarea zilei se face pe ziua a 7 a.
e) Fixarea orei se face la o oră întreagă, cel mai tîrziu la ora 20. Orarul trebuie să fie fixat pe ora stabilită iar minutarul trebuie să fie la zero (0).
Organizatorul decide fixarea orei de pornire a ceasurilor (aceeaşi pentru toţi columbofilii participanţi la concursul respectiv).
Ceasul se sigilează de către comisia de sigilare astfel încât inelul format din altă sau sârmă subţire să nu fie prea larg (să permită intredeschiderea capacului), cu plomba ştantaţă.
f) Posesorii de ceasuri electronice vor fi prezenţi doar la desigilarea şi controlul final pentru fiecare concurs, fiind cuprinşi în procesele verbale respective, dar nu mai târziu de anunţarea şi marcarea primului control final la ceasurile mecanice.
g) Posesorii ceasurilor electronice înainte de prima îmbarcare pentru concurs vor veni cu porumbeii clemaţi, iar înainte de îmbarcare vor scoate un listing cu seriile porumbeilor şi a cipurilor electronice cuplate. Acest listing obligatoriu va fi scos după orice modificare făcută în ceasul electronic ( aceasta doar în prezenta unei comisii formate din 3 persoane şi prin întocmirea unui proces verbal semnat de cei 3 membri, şi anexat la dosarul etapei respective şi trimisă la omologator) cât şi atunci cand o cere conducerea Asociatiei pentru control. Orice neconcordanţă duce la anularea concursului.
h) Fişa ceasurilor electronice care nu corespunde din punct de vedere “control ceas atomic” (care nu arată ora ceasului atomic citită) va fi anulată.
i) Ştergerea rezultatelor de îmbarcare, duce la anularea concursului la acel ceas electronic, chiar dacă se face dovada cu fişa de îmbarcare.

j) Este interzis să se facă modificări pe fişa de îmbarcare, aceasta ducând la anularea concursului. Asociaţiile care au concurenti cu sisteme electronice, vor desemna comisii care vor raspunde de corectitudinea îmbarcarcarilor.
k) Columbofilul care participă la concursuri trebuie să posede ceas de cronometrare si să facă dovada înregistrării obligatorie a porumbeilor proprii în ceasul înscris de pe fişa de cronometrare.
l) Cu ocazia sigilării ceasurilor la toate tipurile de concurs se întocmeste un Proces verbal de sigilare în care vor fi trecute toate ceasurile participante după următorul tabel: nr. curent, nume, prenume columbofil, Asociaţie, seria şi modelul ceasului, numărul de ordine a cuşetei de pe circumferinţa discului, în pozitia sigilat care va fi semnat de membri comisiei şi stampilat corespunzător.
Art. 21. – a) La pornirea ceasurilor, controlul final cât şi la lansarea porumbeilor este nevoie de o sursă exactă ce indică ora (momentul) activităţii respective. În acest sens organizatorul trebuie să folosească un ceas de mare precizie un aparat radio (al saselea bip sonor marchează ora exactă) sau un telefon mobil, cu solicitarea anterioară a orei exacte la Romtelecom (Robot), posibil ceasul atomic al sistemelor electronice.
b) Pornirea ceasurilor se face numai în ziua anterioara datei stabilirii lansării porumbeilor, la ora la care a fost fixat cronometrul, la nivelul sediului Asociatiei organizatoare sau pe centre (stabilite de organizatori) după cum urmează:
1. La toate concursurile de Viteza, Demifond (sau Mare Demifond), Fond (sau Mare Fond) si Maraton la pornirea ceasurilor trebuie sa fie prezenta o comisie formata din minim 3 membri columbofili stabilita de conducerea Asociatiei, care va intocmi si semna procesul verbal de pornire a ceasurilor mecanice. Nu e obligatorie prezenta columbofililor posesori de ceasuri electronice, intrucat nu se vor trece in procesul verbal de pornire.
c) La toate modelele, cu exceptia ceasurilor Junior, Benzing Paloma si a celor electrice si electronice computerizate, după pornirea ceasurilor, de către fiecare columbofil, se va manevra, din cheie, banda inregistratoare astfel încât să se poată citi, de către comisia de pornire a ceasurilor, marcajul initial în vizorul ceasului.
d) Numai după marcajul de pornire a ceasurilor mecanice se va intocmi un proces verbal de pornire în care se vor mentiona: numele si prenumele proprietarului, seria si modelul ceasului, numărul cusetei de pe disc unde se va introduce prima clemă, care va fi semnat de minimum 3 columbofili si stampilate. La centrele de imbarcare unde se fac toate operatiunile (sigilare, pornire si desigilare) pentru tori crescatorii se pot folosi procese de verbale comune, care sa aiba coloane pentru operatiile enumerate mai sus si in care semneaza columbofilul la sigilare, la pornire si daca este cazul si la desigilare.
e) După terminarea operatiunilor de clemare, îmbarcare, sigilare a masinii cu porumbei si a ceasurilor, atât stampila Asociatiei organizatoare, clestele de sigilat cat si cheia de autorizare-evaluare a ceasurilor electronice cat si sistemele de imbarcare se vor pastra in conditi de siguranta maxima pana la desigilare. Responsabilul de centru va raspunde de siguranta acestora.
f) Dacă în momentul bătăii de pornire a ceasurilor un ceas nu porneste se acordă 15 minute pentru desigilarea, verificarea si repunerea ceasului respectiv la + 15 minute, apoi se porneste si se sigilează ceasul .
Capitolul VII
Transportul porumbeilor la locurile de lansare

Art. 22. Transportul porumbeilor clemaţi se face numai cu mijloace specializate de transport obligatoriu sigilate după îmbarcare, iar în diagrama maşinii se va specifica suprafaţa totală funcţională a boxelor cu porumbei.
Art. 23. – a) Boxele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de adăpare şi alimentare din exterior sau interior şi să aibă o înăltime interioară de cel puţin 22,5 cm. Boxele trebuie să fie numerotate vizibil. În funcţie de tipul constructiv al mijlocului de transport mai sunt necesare : o scară mobilă de acces, bidoane şi jgheaburi pentru apă, saci cu mâncare, mătură şi făraş, etc.
b) Pentru transportul porumbeilor Asociaţiile trebuie să facă apel la şoferi şi columbofili delegaţi – lansatori cu experienţă. Ei vor fi instruiţi de către organizatori.
c) Porumbeii trebuie să fie asiguraţi cu hrană şi apă pentru ca în cazurile în care lansarea nu se poate efectua la data stabilită, din motive obiective (defectiune a maşinii, vreme total nefavorabilă, etc.) să se poată amâna lansarea. În această situaţie, delegatul – lansator este obligat să informeze telefonic conducerea Asociaţiei organizatoare iar aceasta să aducă situaţia de fapt la cunoştinţa columbofililor participanţi.
Art. 24. a) După terminarea îmbarcării porumbeilor, fiecare boxă sau seturi se boxe se sigilează de către organizator. În acest moment delegatul – lansator preia de la organizatori Dosarul ce conţine:
1. trei exemplare a procesului verbal de lansare;
2. două exemplare a diagramei maşinii;
3. un exemplar a tuturor fişelor de cronometrare colectivă a porumbeilor îmbarcati;
4. numele, prenumele, adresa, nr. de telefon a delegatului – observator din localitatea de lansare a porumbeilor;
5. un plic obişnuit, pentru intern şi unul special (cu valoare timbrată) la concursurile din străinătate, suma de bani necesară.
6. pentru concursurile din străinătate Certificatul sanitar-veterinar
Art. 25. – Delegatul – lansator trebuie să acorde toate îngrijirile porumbeilor care-i sunt încredinţaţi atât pe drum cât şi la sosirea la locul de lansare (hrană, apă, parcare la umbră, în linişte şi aer liber, etc.). El va detine un ceas de mână reglat la ora oficială a României şi un telefon mobil.

Capitolul VIII
Lansarea porumbeilor

Art. 26. – a) Locurile de lansare vor fi aprobate de CNS, la începutul anului, conform planurilor de concursuri, atât din localităţi unde funcţionează Asociaţii columbofile cât şi din alte localităţti unde nu sunt Asociaţii (în acest ultim caz, Asociaţia organizatoare va suporta contravaloarea drumului parcurs de delegatul-observator, împuternicit de Asociatia gazdă).
b) CNS va face demersurile necesare în funcţie de localităţile de lansare din planurile de zbor şi va transmite Asociaţiilor lista cu lansatorii atât din România cât şi din străinătate. Înainte cu minim 48 de ore, Asociaţia organizatoare va lua legătura cu delagatul lansator pentru stabilirea punctului de întâlnire în vederea lansării.
Art. 27. a) Prezenţa delegatului – observator este obligatorie la locul stabilit pentru întâlnire şi apoi la locul de lansare. Cu dosarul concursului în mână, privind pe diagramă, delegatul – observator verifică integritatea boxelor, a sigiliilor, dacă toti porumbeii posedă inele şi cleme de concurs şi dacă numărul de porumbei din mai multe boxe corespunde numărului trecut pe diagramă. Verificarea se face în mod operativ fără a impieta asupra orei programate pentru lansare.
Apoi se rup sigiliile, se scot lacătele sau şuruburile de închidere a uşilor şi la semnalul delegatului – lansator, privind la ceas, se eliberează toţi porumbeii. Numai după acest moment delegatul – observator completează rubricile procesului verbal de lansare (în trei exemplare), neuitând ziua şi ora lansării (la concursurile din străinătate ORA ROMÂNIEI) îşi scrie numele şi prenumele, adresa completă şi numărul de telefon, aplică ştampila şi semnează. Aplică ştampila şi semnează şi pe diagrama maşinii (două exemplare). Urmează aplicarea ştampilei (fără semnătură) pe fiecare din fişele de cronometrare colectivă prezente în dosar în cazul depistării unor nereguli se vor consemna în procesul verbal de lansare.
Delegatul – lansator va primi plicul deschis ce are completată adresa omologatorului concursului respectiv şi introduce un exemplar al procesului verbal de lansare şi un exemplar al diagramei. Deplasarea delegatului – observator va fi suportată de organizatori. Plicul, devenit scrisoare, se trimite, prin serviciul poştal, de către delegatul – observator din localitatea de lansare, imediat sau, cel târziu, în prima săptămână de după lansare.
b) În caz de forţă majoră (timp total nefavorabil, maşină defectă etc.) se poate efectua lansarea din altă localitate cu aprobarea Asociaţiei organizatoare, a CNS (anunţat telefonic responsabilul de zonă din cadrul CNS şi apoi scris) şi bineînţeles a conducerii Asociaţiei columbofile care va desemna un delegat observator, al noii localităţi, pentru avizarea lansării. Noua localitate va fi consemnată în procesul verbal de lansare.
c) În cazul în care delegatul – lansator nu soseşte la lansare din motive excepţionale ce nu ţin de culpa Asociaţiei organizatoare a concursului, confirmarea lansării va fi dată telefonic de Preşedintele CNS sau dacă acesta nu poate fi contactat de un membru al CNS care va informa imediat în scris FCPR despre această lansare. Se va face dovada lansării din acea localitate. Se acceptă maxim un caz de acest tip într-un sezon.
d) La lansare poziţia GPS a maşinii trebuie să fie vizibilă în pagina de supraveghere de pe Internet şi ulterior listata si atasata la dosarul concursului. Datele se memoreaza un an. Orice concurs la care poziţia maşinii nu poate fi vazută sau la care se introduc alte coordonate decât cele din programul de supraveghere GPS nu se va putea folosi în campionatul naţional. Pozitia masinii poate fi data in functie de softul programului se supraveghere in grade minute si secune sau doar in grade – longitudine si latitudine – In programul de clasamente se introduc datele in format grade, minute, secunde, pentru cazul gradelor folosindu-se un program de transformare:

www.csgnetwork.com/gpscoordconv.html

www.fcc.gov/mb/audio/bickel/DDDMMSS-decimal.html

e) in cazul cand sunt mai multe masini pe locul de lansare se introduc in program datele unei singure masini si se filmeaza lansarea pentru confirmarea prezentei celorlalte masini. (Este valabil si in cazul in care doar o masina din cele din teren are sistem GPS)
Capitolul IX
Constatarea porumbeilor

Art. 28.- a) Tinând cont de distanta dintre localitatea de lansare si crescătoria proprie, de conditiile meteorologice, a orei matinale de lansare – in principal a vitezei de zbor a primilor porumbei, columbofilul sau un “inlocuitor” al acestuia va astepta, cu ceasul de cronometrare functionând (si trecut in procesele verbale de sigilare si de pornire) sosirea păsărilor, in ordinea sosirii in crescătorie, columbofilul deposedează porumbelul, de clema de concurs si o introduce (dacă e cazul, mai intâi, intr-un tub mic inchis la un capăt la toate ceasurile fara capac si clapeta) prin orificiul de acces în ceasul de cronometrare sigilat (tubul mic se introduce cu deschiderea in jos) si imediat se actionează mecanismul ceasului – o cheie, o pârghie, astfel incât discul din interior să se rotească, iar mecanismul de imprimare să stanteze ziua, ora, minutul si secunda marcării pe banda de hârtie. S-a consemnat, astfel, constatarea porumbelului. Pe rând si numai câte o singură clemă va fi introdusă în ceas si “marcat” (actionat imediat mecanismul de rotire). Unei cleme de concurs din cuseta de pe circumferinta discului îi corespunde un marcaj complet de pe banda de hirtie.
b) Porumbeii clemati cu cleme magnetice vor fi inregistrati electronic, prin placa de la intrare in volieră, in memoria ceasului si în lipsa columbofilului la crescatoria proprie.
c) Columbofilii care nu posedă ceas constatator, printr-o întelegerea anterioară, introduc cleme de concurs intr-un ceas vecin.
d) Dacă ceasul de cronometrare prezintă defectiuni sau se opreste si are deja introduse cleme de concurs, se poate rupe sigiliul si deschide, iar clemele se pot introduce, pe rând, în alt ceas cu obligatia ca banda ceasului defect si ceasul constatator să fie aduse de columbofilul primitor sau proprietar la comisia de desigilare, anuntând acest lucru; banda respectivă se atasează fisei de cronometrare proprii (in caz contrar se anuleaza rezultatele etapei respective la columbofilii in cauza).
e) Nu se ocupă niciodată ultima cusetă a ceasului mecanic sau electric.

Art. 29. – a) Durata maximă de concurs este următoarea:
* 2 zile, inclusiv ziua lansării, pentru distante de 100-300 km;
* 3 zile, inclusiv ziua lansării, pentru distante de 300-500 km;
* 6 zile, inclusiv ziua lansării, pentru concursurile peste 500 km.
b) Incepand cu sezonul 2010, timpul de neutralizare va fi calculat ca si in tarile vestice (Belgia, Olanda) in functie de ora de rasarit si apus a soarelui. Astfel ziua de concurs va incepe cu 30 min. inainte de rasaritul soarelui si se va incheia cu 30 de minute dupa apus. Calculul rasaritului si apusului se va face din centrul Romaniei, iar aceste date vor fi automat pe programul de clasamente, care va calcula neutralizarea.
Tot pe acest program orice crescator va putea sa vada durata fiecarei zile de concurs pentru a nu exista alte suspiciuni.
c) Porumbeii pot fi constatati si în timpul noptii (porumbei ce zboară si in conditii de vizibilitate redusă sau, din diverse motive, columbofilul depisteaza mai târziu porumbelul sosit în volieră).
Art. 30. – Dacă este cazul, în timpul constatării porumbeilor (a perioadei de asteptare a porumbeilor) orice columbofil participant este obligat să admită cel putin doi delegati (împuterniciti telefonic) din partea Asociatiei organizatoare, a omologatorilor, a membrilor CNS sau Comitet Director al FCPR care vor verifica porumbeii sositi, clemele si inelele acestora, ceasul constatator si marcările acestuia (posibil introducerea unui biletel si un control “intermediar” la ceas) etc., după care vor intocmi un proces verbal, cu cele observate, care va fi înaintat de urgentă conducerii Asociatiei, CNS sau CD al FCPR. Membrii CD, CNS si omologatorii nu au nevoie de delegatie.
Art. 31. – a) In cazul concursurilor de Fond (sau Mare Fond), si Maraton (la toate concursurile peste 500 km cu data desemnata de CNS) este obligatorie anuntarea telefonica a sosirii primilor doi porumbei (pe crescator) in maxim o ora de la marcarea in ceas. Anuntul va contine nume, prenume columbofil, Asociatia, numar inel matricol porumbel, ziua, ora, minutul marcarii in ceas iar organizatorii îşi rezervă dreptul de a controla sosirile anunţate de oricare columbofil. Neanunţarea telefonica a primilor doi porumbei sositi sau anuntarea tardivă (peste o oră de la sosire) conduce la anularea rezultatelor celor doi porumbei la acel concurs. Se vor anunţa numai porumbeii sositi în prima zi de concurs. Porumbeii sositi dupa ora 22.00 pot fi anunţaţi până cel târziu ora 06.00 a dimineţii următoare.
b) Se consideră prima zi de concurs ziua în care sunt sosiţi şi marcaţi în ceas primii porumbei pe concurs (este posibil numai unul) chiar dacă sunt sosiţi în ziua a 2-a, a 3-a etc., după ziua lansării.
c) Dublajele altor concursuri sunt acceptate în timpul desfăsurării concursurilor de Fond (sau Mare Fond), si Maraton, când se pot face concursuri din categoriile Viteza, Demifond (sau Mare Demifond), în acest caz benzile ceasurilor vor rămâne în dosarele concursurilor cu distanta cea mai mare.
d) Perioada de organizare a concursurilor pentru maturi si tineret se poate decala in functie de EPIZOTII şi CALAMITATI NATURALE dar să nu depăşească 15 etape pentru categoría Viteza, Demifond (sau Mare Demifond), respectand planul de zbor depus la CNS si aprobat.

Capitolul X
Desigilarea ceasurilor

Art. 32. – a) După perioada de timp alocată desfăşurării concursului sau mai devreme (dată stabilită de organizatori), columbofilul, având în posesie ceasul constatator mecanic sau electronic unde a introdus clemele de concurs sau a înregistrat sosirile, se va deplasa la ora şi centrul stabilit de organizator pentru desigilare. Şi ceilalţi columbofili cu ceasuri defecte, oprite, fară cleme etc., trebuie să fie prezenti. La concursurile categoriilor Viteza, Demifond (sau Mare Demifond), se pot desigila ceasurile si în prima zi de concurs.
b) Locul de desigilare poate fi în unul sau mai multe centre dar cu respectarea obligatorie a prezentei a unui numar de minim 15 columbofili si minim 15 ceasuri la toate concursurile. Centrele de desigilare se stabilesc de organizatori şi centrele de îmbarcare şi vor avea numit un responsabil de centru şi un tehnic care se va ocupa de dosarul concursului. Nominalizarea persoanelor responsabile pe centre se face la începutul sezonului.
c) Dacă, din diverse motive un columbofil nu se prezintă cu ceasul la ora controlului final, ceasul respectiv, sigilat sau chiar cu sigiliul rupt, defect, oprit va fi adus obligatoriu la locul si data clemării porumbeilor în concursul următor când îl va prezenta comisiei tehnic – sportive spre verificare. După ultimul concurs ceasul si banda vor fi aduse la prima întâlnire la Asociatie. Banda ceasului va fi atasată fisei de cronometrare corespunzătoare (a concursului anterior). In caz contrar se anuleaza rezultatele anului respectiv la columbofilul in cauza.
d). Împuternicitul centrului, la finalul desigilării, va ridica toate actele şi le va trimite, în cel târziu trei zile, comisiei tehnic-spotive a Asociaţiei organizatoare şi de aici clasificatorului pentru întocmirea clasamentului concursului.
Art. 33. – Comisia tehnic – sportivă a Asociatiei organizatoare sau (într-un alt centru a Asociaţiei, însărcinată cu desigilarea), va verifica, pe rând, fiecare ceas, integritatea lui, prezenţa sigiliului. Excepţie fac ceasurile electronice computerizate. Fiecare ceas verificat este consemnat în procesul verbal de desigilare. Toate aceste operaţii se fac înainte de ora stabilită pentru controlul final.
Art. 34. a) O persoană desemnată dinainte, având un ceas de precizie (posibil ceasul atomic al sistemelor de îmbarcare elctronice) anunţă, cu voce tare, ora exactă a controlului final, moment în care fiecare columbofil manevrează mecanismul ceasului- cheie, parghie, marcand astfel controlul final. Apoi, după un interval de timp ce poate fi de la 1 minut la 10 minute, stabilit de organizatori se face, de către toţi columbofilii al doilea marcaj de control final. Numai după această a doua marcare se trage banda la geamul vizor. Nu se trage banda la ceasurile Junior sau Benzing Paloma, Benzing CC, în schimb la ceasurile Heirman, Pllaschaert mai este nevoie de incă un marcaj “bătaie, pontare” (al 3-lea).
b) După marcajele finale, fiecare columbofil primeste fişa de cronometrare colectivă a porumbeilor proprii şi asteaptă, în continuare desigilarea ceasului.
Art. 35. – Urmează desigilarea propriu-zisă care se face public de către comisiile tehnic sportive întocmite în acest sens. Comisia este formată din minimum trei persoane. La masa de lucru columbofilul prezintă ceasul sigilat si fisa de cronometrare colectivă. El va sta aproape, supraveghind în liniste, operaţiile de scoatere a clemelor din ceas si consemnarea acestora în fisa de cronometrare. Un membru al comisiei rupe sigiliul ceasului, îl deschide si în functie de modelul ceasului, extrage cu atentie mai întâi discul cu cleme iar apoi banda de hârtie imprimată.
Dacă se rupe banda in timpul manipulării ei de către comisia de desigilare, se va face un proces-verbal în acest sens iar banda va fi luată in considerare.
Are loc acum o primă verificare a benzii de ceas făcută de al doilea membru al comisiei care va urmări:
- însemnările şi stampilele de la incepul benzii;
- consemnarea numelui şi prenumelui columbofilului sau a columbofililor care au marcat în ceasul respectiv,
– perforarea de control iniţial care trebuie să fie înainte de marcajul de control iniţial;
- marcajele să fie vizibile, – zi, ore, minute, secunde (cadranele ce exprimă acest lucru);
- marcajele de control final (minimum două);
- perforarea benzii în momentul deschiderii ceasului, unică, obligatoriu în al doilea marcaj final sau după acesta;
Apoi va citi cu atenţie primul control final – abaterea de la ora exactă, în plus sau în minus trebuie să fie mai mică de 3 minute în 24 ore de functionare a ceasului.
In timpul al doilea se va face o verificare simultană, încrucisată a marcajelor de pe bandă, numărul si ordinea acestora cu ordinea clemelor aflate în cusete pe circumferinta discului (mobilizat din ceas sau rămas în ceas pe o latură a acestuia-după modelul ceasului). Ceasurile fără capac la disc sau fară clapete la cusete, prevăzute de fabricant, trebuie să contină clemele de cauciuc în micile tuburi cu deschiderea in jos. Unei cleme trebuie să-i corespundă obligatoriu o marcare pe bandă. A se regla ceasurile Junior in acest sens.
În al treilea timp lucrează toţi membrii comisiei:
1. Primul extrage, numai în ordine (de la prima clemă la ultima) si citeste seriile clemei,
2. Al doilea notează, scrie pe bandă, dar în afara cadranelor sau datei imprimate, în ordinea marcărilor pe bandă (1,2,3 etc.), ziua, ora, minutul si secunda marcării porumbelului, seriile (mare si mică) a clemei corespunzătoare si prin dictare sau citire de pe fisă, trece si seria inelului matricol al porumbelului sosit (nu va mai scrie coordonatele sosirii la ceasurile care fac deja acest lucru – exemplu: Junior sau Benzing Paloma); dacă în ceas au marcat mai multi columbofili va consemna si numele si prenumele proprietarului porumbelului;
3. Un al treilea membru notează pe fisa de cronometrare în dreptul porumbelului: ziua, ora, minutul si secunda sosirii si numerotarea ordinii scoaterii din ceas, în lateral dreapta (1,2,3 etc.)
Se procedează astfel pentru toate clemele introduse în ceas sau dacă organizatorii, de comun acord cu columbofilii si clasificatorul, au decis sistarea extragerii clemelor dupa o anumită ora (au sosit cca. 25-30% din porumbei) se respectă această hotărâre. Marcajele care nu au clemă corespondentă se anulează, se barează – scriind “Anulat’ si numele, prenumele si semnătura membrului comisiei.
De asemenea, la sfarsitul benzii se va scrie ora primului control final, care, va fi trecută si pe fisa colectivă de cronometrare (stanga sus) si corectia totală de timp în secunde cu semnul + (plus) sau – (minus). Apoi în afara celui de al doilea marcaj se trece obligatoriu de către fiecare membru al comisiei de desigilare numele, prenumele si semnătura proprie. De asemenea, membrii comisiei de desigilare vor semna si în partea de jos a fisei de cronometrare, în locul rezervat acestui lucru. În final banda de ceas pliată gen “armonică” se prinde cu o agrafă de fisa de cronometrare colectivă proprie si se înaintează comisiei tehnic-sportive care va aplica stampila, în afara marcărilor de crontrol final.
Comisia de desigilare, obligatoriu, va bara, anula rândul porumbeilor nemarcati, neconstatati, nesositi la ceas. Ceasurile electronice computerizate au un regim special la desigilare dar listarea sosirii porumbeilor trebuie facuta concomitent cu desigilarea ceasurilor mecanice.
Art. 36. – După terminarea desigilării tuturor ceasurilor si listarii sosirilor din ceasurile electronice, benzile si fisele acestora ca si benzile ceasurilor anulate cu fisele corespunzătoare si celelalte fise fară nici o adnotare precum si listingurile de sosire in ceasurile electronice, împreună cu procesul verbal de lansare, diagrama masinii, procesul verbal de sigilare, procesul sau procesele verbale de pornire a ceasurilor, procesul sau procesele verbale de desigilare, certificatul sanitar-veterinar (pentru concursurile din străinătate) si alte procese verbale intocmite la concursul respectiv (derogari de la planul de zbor aprobate de presedintele CNS, control la volieră, rupere de benzi, sesizări, abateri si sanctiuni etc.) vor constitui cuprinsul dosarului care va merge la clasificator pentru întocmirea clasamentelor – a porumbeilor si a columbofililor.

Capitolul XI
Corectiile de timp a ceasurilor

Art. 37. — Avansurile sau întârzierea ceasurilor de cronometrare fată de ora oficială se calculează astfel: – se stabilesc diferentele de timp, în secunde, pentru avansurile sau rămânerea în urmă a ceasurilor între ora oficială si ora controlului final marcat. Aceste diferente reprezintă corectia totală (Ct) pentru fiecare cronometru; – se calculează corectia pentru o oră (Co) impărtind corectia totală la numărul intreg de ore de functionare a ceasului, mai precis dintre controlul final si cel initial (N) Co = Ct/N
- se calculează corectia initială (Ci) pana la ora marcării primului porumbel sosit în concurs, Ci =Co x Np, in care Np este numărul intreg de ore de la pornirea ceasului până la inregistrarea primului porumbel.
- în funcţie de durata aproximativă între marcările primului porumbel şi de mărimea corecţiei pentru o oră, o jumătate sau un sfert de oră, se aplică corecţia definitivă (Cd) tuturor porumbeilor marcaţi în ceasul respectiv. Corecţia definitivă, pentru fiecare porumbel, va apărea atât în fişele de cronometrare cât si într-o coloană a clasamentului porumbeilor.

Capitolul XII
Clasamentele concursului

Art. 38. a) Clasamentele concursului, a porumbeilor si cel al columbofililor, se intocmesc, folosind Programul Naţional de Clasamente după cum urmează:
- clasamentele la categoria Viteză, Demifond (sau Mare Demifond) pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judet si clasamente pe centre de imbarcare daca se intrunesc conditiile art.3 pct.1 (minimum 20 columbofili si 250 porumbei) şi minim 20 de columbofili şi 20 de ceasuri prezenţi la desigilare.
- clasamentele la categoria Fond (sau Mare Fond) pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judeţ şi clasamente pe centre de îmbarcare daca se intrunesc conditiile art.3 pct.2 (minimum 40 columbofili si 250 porumbei).
- clasamentele la categoria Maraton pot fi: clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judet si clasamente pe centre de îmbarcare daca se întrunesc conditiile art.3 pct.3 (minimum 50 columbofili şi 250 porumbei).
b) Ca date generale, iniţiale de lucru clasificatorul are nevoie de: ora exactă pornire ceasuri, timpul de la pornire până la lansare, ora exactă control final, timp de functionare cceasuri, număr zile de concurs, durata unei zile de concurs, totalul porumbeilor angajati, numar porumbei clasati (maximum 20 % din cei angajati la concurs), număr columbofili participanti.
Crescătorii care concureaza cu alte Asociaţii judetene decat ce-a din care fac parte participa la concursuri cu coduri ale respectivei Asociaţii si automat sunt centralizaţi in campionatul respectivei Asociaţii. Datorita faptului ca unii crescatori pot opta sa concureze la concursurile de Viteza, Demifond (sau Mare Demifond) cu o Asociatie, Fond (sau Mare Fond) cu alta Asociatie si Maraton in alta parte, exista riscul in astfel de cazuri sa se piarda anumite categorii (general si as crescatori) datorita schimbarii codului din Programul de clasamente de la o Asociatie judeteana la alta.
d) Ca date particulare fiecărui porumbel: pozitia sa în fisa de cronometrare colectivă (echipa primilor 5 porumbei, pentru clasamentul columbofililor), seria inelului matricol, contingent, sex, ziua, ora, minutul si secunda sosirii scrisă în fisă în dreptul păsării respective.
Art. 39. a) Clasamentul porumbeilor se întocmeste în ordinea descrescândă a vitezelor medii (metri/minut) calculate cu două zecimale si pentru maximum 20% (douăzeci) din totalul porumbeilor angajati la concurs.
b) Numarul de porumbei luati in calcul pentru clasamentul unui concurs va fi numarul total al porumbeilor cumulat din fisele de imbarcare al columbofililor participanti la acel concurs.
c) Punctajul penalizat al unui porumbel in clasamentul national se calculează după formula cu două zecimale si anume: (Lp x 1000 / Np)x((1-Ncc/Ncp)+1) în care Lp este locul porumbelului în clasament, Np numărul de porumbei angajati pentru toate categoriile,Ncc este numarul de crescatori care au clasat porumbei, iar Ncp este numarul de crescatori participanti la concurs.
d) Asociatiile vor calcula la cererea crescatorilor, punctajele penalizate pentru primii trei porumbei la categoriile prevazute de FCI in vederea stabilirii lotului olimpic al Romaniei folosind formula FCI. Aceste date se introduc in cardurile electronice prezente pe pagina fiecarui judet pentrru centralizarea nationala a Lotului Olimpic
Art. 40. – Din clasamentele concursului trebuie să rezulte:
a) Clasamentul porumbeilor:
- antetul cu Asociaţiile columbofile participante;
- numărul concursului;
- categoria de concurs;
- localitatea de lansare (eventual ţara);
- principalele localităţi de sosire a porumbeilor;
- data şi ora lansării;
- numărul porumbeilor participanti;
- numărul porumbeilor clasaţi;
- numărul columbofililor participanţi;
- ziua,ora, minutul, secunda şi domiciliul primului porumbel din clasament;
- ziua,ora, minutul, secunda şi domiciliu ultimului porumbel din clasament;
În tabel:
- locul ocupat de porumbel;
- numele şi prenumele columbofilului;
- numele Asociaţiei;
- inelul matricol şi anul fiecărui porumbel;
- sexul acestuia;
- ora, minutul şi secunda corectate a sosirii porumbelului;
- distanţa de zbor omologată, calculată cu GPS;
- viteza medie (metri/minut) a fiecărui porumbel;
- punctajul penalizat al fiecărui porumbel.
b) Clasamentul columbofililor:
- antetul ca mai sus,
- numărul şi felul concursului;
- localitatea de lansare;
- principalele localităţi de sosire;
- numărul de porumbei angajaţi;
- numărul de porumbei clasaţi;
- numărul de columbofili participanţi;
În tabel (în ordinea crescătoare a punctajelor penalizate):
- numele şi prenumele columbofilului;
- numele Asociaţiei;
- număr de porumbei angajaţi de columbofilul respectiv;
- numărul porumbeilor clasaţi
– punctajul celor mai buni 2 porumbei din echipa primilor 5 porumbei de pe prima fisa de cronometrare la toate categoriile.
– ordonarea în partea a doua a clasamentului si a columbofililor care nu au clasat nici un porumbel.

Art. 41. – După fiecare concurs organizatorii sunt obligati ca în termen de maximum 20 zile de la data desigilării sa finalizeze clasamentele. Participantii pot sa vada clasamentele direct pe site-ul federaţiei www.fcpr.ro. Contestaţiile, în cazul unor greşeli de calcul, dactilografiere sau omisiune, se iau în considerare dacă au fost adresate, în scris, în termen de maximum 5 zile de la data aflării rezultatelor. Răspunsurile, în scris, ale comisiei tehnic-sportive organizatoare la contestatiile columbofililor, vis a vis de clasamente, este obligatorie în termen de 15 zile.
- Clasificatorul (asociaţia organizatoare) are obligaţia de a finaliza clasamentul unui concurs in termen de 30 de zile (incluzând perioada de contestatii) de la data desfasurarii acestuia. Dupa acest termen, operarea la respectivul clasament va fi restrictionata de catre Programul National de clasamente. Eventuale modificari se vor face doar cu aprobarea omologatorului dupa ce acesta verifica dosarul concursului si constata unele erori ce pot fi remediate.

Capitolul XIV
Dosarul final al concursului

Alt. 42.- Actele concursului vor fi depuse, obligatoriu intr-un dosar (sau dosare) cu sină.
Dosarul final al concursului va cuprinde următoarele:
- clasamentele porumbeilor si columbofililor, în doua exemplare, semnate si stampilate corespunzător;
- procesul verbal de lansare;
- diagrama mijlocului de transport;
- certificatul sanitar veterinar
- procesul verbal de sigilare ceasuri – la toate categoriile
- procesul sau procesele verbale de pornire ceasuri;
- procesul verbal de desigilare a ceasurilor de concurs,
- alte procese verbale si acte pendinte de concursul respectiv, posibil abateri si sanctiuni;
- listingul pozitiei masinii la lansare, cu pozitia (coordonatele) de la momentul lansarii si minim 2 pozitii inainte si doua dupa lansare. (Raport pozitii)
- fisele de cronometrare colectivă (stampilate la locurile de lansare sau ambele, cand se operează desigilarea pe copii), intr-o anumită ordine (pe Asociatii, în ordine alfabetică, etc.) completate corespunzator si fără stersături.
- benzile ceasurilor de cronometrare (chiar si cele anulate) fiecare la fisa de care apartine, pentru a facilita verificarea.
- adresa si numărul de telefon a persoanei cu care omologatorul poate lua legătura.
Art 43. – Dosarele finale ale concursurilor vor fi expediate de către comisia tehnic-sportivă organizatoare la omologator, după cum urmează:
- la concursurile organizate cu peste 3000 de porumbei angajati, termenul de expediere (data postei) va fi de maximum 40 zile;
- la toate celelalte concursuri, termenul de expediere va fi de maximum 30 zile.
Cu ocazia dosarului final al primului concurs se trimit, obligatoriu, listele de start ale columbofililor, planul de concursuri vizat de CNS, protocoale incheiate, etc.
Art. 44. a) Omologatorului desemnat judetului respectiv, în spetă Asociatiei organizatoare li se vor expedia de către delegatii – observatori, scrisorile din localitătile de lansare.
Omologatorul are obligatia de a aplica întocmai prezentul RNS documentatiilor concursurilor. În cazul depistării unor abateri neintentionate, omologatorul are obligatia să ia legătura cu comisia tehnic – sportivă a organizatorului pentru remedierea erorilor.
După verificarea dosarului şi a clasamentului acesta se omologhează, iar un exemplar al clasamentului se trimite prin poştă asociaţiei columbofile pe cheltuiala acesteia.
Timpul maxim de omologare după primirea dosarului este de 30 de zile.
b) La sfârsitul anului competitional, sfârsitul lunii septembrie (pentru maturi si tineri) si mijlocul lunii octombrie (pentru pui), omologatorii vor raporta in scris si verbal, membrilor CNS despre cele constatate cu ocazia verificărilor, omologării sau neomologării de dosare finale, motivele pendinte de aceste hotărâri. Membrii CNS iau la cunostintă si voteaz



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.