647 poze   50420 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 aprilie 2007

perla neagra inebunita dupa stapanul ei

Porumbeii voiajori i-au adus 130 de trofee co­lum­­bofilului Viorel Cîrje
Perla Neagrã, înnebunitã dupã stãpînul ei.

Pentru cei mai mulți dintre noi, porumbeii sînt doar niște pãsãri gingașe, care simbo­li­zeazã pacea și dragostea. Sînt însã oameni pentru care porumbeii voiajori reprezintã o mare pasiune. În Argeș, sînt peste 1.000 de columbofili, care fac parte din 22 de cluburi. Un asemenea om este și Viorel Cîrje, fost campion național la dans sportiv, în prezent electrician, iar din 1998 și un pasionat columbofil. Este pre­șe­dintele Clubului Columbofil Aripi Pitești. Acum are 160 de porumbei, care mai de care mai buni, ce au strãbãtut mii de ki­lo­metri printr-o mulțime de țãri, pentru a se întoarce la stãpînul lor, care-i iubește ca pe ochii din cap. Una dintre porumbițe, Perla Neagrã, chiar a fãcut o pasiune pentru stã­pînul ei, o dragoste platonicã.

Viorel Cîrje și-a descoperit dragostea pentru porumbei încã din copilãrie. „Eram copil și îmi amintesc cã, dupã o ploaie care a durat trei zile, mi-a cãzut un porumbel în balcon. Mi-a fost drag de el, l-am îngrijit, dar la cîteva sãptãmîni a zburat și m-a pãrãsit. Dupã cîțiva ani, cînd eram la țarã la bunici, un crescãtor mi-a dat doi porumbei. De unul îmi era tare drag și îi pusesem numele Biți, iar cealaltã era Voiajoarea. Mergeam cu el pe umãr peste tot, intra în casã pe geamul de la bucãtãrie, dormeam seara cu el pe cap. Problema a apãrut cînd m-am dus în tabãrã, într-o varã, și cînd m-am întors,mama m-a servit cu tocanã de porumbei. Îi tãiase, fiindcã ne provocau neplãceri cu vecinii. Îi țineam în uscãtorie, murdãreau rufele puse la uscat acolo și mama s-a gîndit sã scape de ei. Am suferit foarte tare și am plîns trei sãptãmîni dupã porumbei“, ne-a spus bãrbatul, care a renunțat o perioadã la ideea de a mai crește porumbei.
Cel mai scump porumbel, 1.250 euro

Pentru a face cu adevãrat performanțã, columbofilul și-a dat seama cã are nevoie de porumbei cu pedigree. „Cu timpul, am învãțat cã îmi trebuie neapãrat altfel de porumbei, din cei cu origine, și am început sã achiziționez frați, fii și nepoți din campioni naționa-li, la început din Romînia, apoi din Belgia și Olanda. Pe cel mai scump porumbel l-am cumpãrat la licitația FRSC, din anul 2007, de la campionul Belgiei, renumitul Erik Limbourg, multiplu campion național și internațional, cu 1.250 euro. I-am pus numele Erica. Datoritã acestor achiziții și a muncii depuse ani de zile, am reușit sã cîștig multe titluri de campion pe județ, la diverse categorii de distanțe. Sînt mai multe etape în concursurile de porumbei voiajori: cea de vitezã, în care porumbeii parcurg între 100 și 400 kilometri, demifond, pe distanțe între 300 și 600 kilometri, fond, peste 500 kilometri, mare fond, pe distanțe cuprinse între 500 și 1.200 kilometri, și general, pentru toate categoriile. Mai existã și categoria aS, care cuprinde absolut totul și la care eu am porumbei campioni. Actualmente fac parte din Clubul Columbofil Aripi Pitești, unde îndeplinesc funcția de președinte“, ne-a spus columbofilul.
Îi alege dintr-o privire

De 13 ani de cînd se ocupã de porumbei, este zilnic lîngã pãsãrile lui prețioase, pe care le îngrijește ca pe propriii copii. I-au trecut prin mîini peste 800 de porumbei, dar acum mai are 160, dintre care 40 reproducãtori, ce sînt fii, frați sau nepoți de campioni naționali din Franța, Belgia, Olanda și România. Viorel Cîrje a devenit un specialist în evaluarea porumbeilor și își dã seama imediat de valoarea lor doar lunîndu-i în mînã. „Mi se spune maestrul pipãitului, fiindcã trebuie sã simți prin pipãit musculatura porumbelului, osatura, ochii, gîtul, absolut totul. Cel mai important criteriu de selecție este, însã, pedigreeul porumbelului, dar nu întotdeauna din niște pãrinți campioni iese un porumbel campion la rîndul lui. Conteazã foarte mult hrana și antrenamentul lor. Viteza medie cu care zboarã un porumbel a cãrui greutate este de circa 500 de grame e de 60-70 km la orã. Porumbelul voiajor, lansat departe de casã, este întotdeauna mînat de instinct sã revinã la cuibul lui. Omul a speculat acest comportament și astfel au apãrut concursurile cu porumbei voiajori. Cele mai bune rase de voiajori s-au format și s-au definitivat în Belgia, țara co­lum­bo­fi­liei, unde existã și în prezent cel mai mare numãr de columbofili. Porumbeii voiajori au o memorie foarte bunã, fiind numeroase cazurile în care, spre exemplu, un porumbel cumpãrat dintr-o țarã și ținut închis ani de zile în alta, la sute de kilometri depãrtare, la noul proprietar, a scãpat și s-a întors la locul unde s-a nãscut. Concursurile au loc de primãvara și pînã toamna, porumbeii sînt lansați cu miile dintr-un anume loc, se marcheazã ora, minutul și secunda cînd au fost îmbarcați, au pe picior inele cu codurile lor de identificare și, cînd se întorc acasã, timpul fiind diferit în funcție de distanța parcursã, trebuie sã treacã neapãrat printr-o trapã electronicã existentã în voliera crescãtorului, acolo fiind marcat timpul sosirii, pe baza cipurilor pe care le au porumbeii la picioare. Ceasurile folosite la marcarea porumbeilor din concurs pot fi electronice sau mecanice. La cele mecanice se pune o clemã de cauciuc pe piciorul porumbelului, unde sînt douã serii. Cînd se întoarce acasã porumbelul, se ia clema și se bagã în ceasul constatator care marcheazã ora, minutul și secunda. Sînt clasați 20% din porumbeii lansați. Porumbeii voiajori se ghideazã în zborul lor dupã soare, dupã cîmpul electromagnetic al pãmîntului și dupã razele ultraviolete“.
A luat locul întîi încã de la primul concurs

Cum s-a apropiat de sportul columbofil, veți afla în rîndurile urmãtoare: „Am ales acest sport complex cu porumbei deoarece am avut parte de o întîmplare nefericitã în alt sport, la fel de frumos, dansul sportiv. Dupã ani de muncã și perseverențã, în urma cãrora am reușit sã cîștig douã titluri naționale ca dansator, au urmat alte douã titluri de campion național, ca antrenor, cu douã perechi de copii. Și asa cum se întîmplã deseori în viațã, cineva a încercat sã profite de munca mea de ani de zile. Dupã acest episod nefericit, am hotãrît sã renunț la acest sport magnific. A urmat o perioadã de convalescențã, timp în care am gãsit alinarea în acești mici înaripați, ce mi-au fost foarte dragi în copilãrie. La început, am studiat tot ce existã despre porumbei la Biblioteca Județeanã din Pitești. Apoi am achiziționat porumbei din Piața Mare, la vremea aceea bugetul fiind foarte restrîns. Și totuși, din acei porumbei fãrã origine am reușit ca la primul meu concurs sã cîștig locul I cu porumbița 200032-07, din 2.159 de porumbei, cît și locul I la crescãtori. A fost o surprizã totalã atît pentru mine, cît și pentru columbofilii din vremea aceea“.
Full Option sucește mințile tuturor porumbițelor

Un alt porumbel valoros și foarte bun pe care-l deține este Full Option, care a reușit în sezonul de anul trecut 15 clasãri, sãptãmînã de sãptãmînã, la toate categoriile posibile. A parcurs, numai în 2010, 6.500 km. Și acesta este deosebit de frații lui: „Și-a pierdut porumbița, care nu a mai venit dintr-un zbor, și a început sã ia pe rînd toate porumbițele. Culmea e cã le-a sucit mințile la toate, ca un adevãrat Don Juan! Lua porumbițele de pe cuiburile unde cloceau ouãle lor și le punea sã cloceascã alte ouã, din care rezultau puii lui cu altã porumbițã. În mod normal, așa ceva nu se întîmplã, dar nu știu cum reușește el asta. Motivațiile de întoarcere acasã a porumbeilor sînt diverse: partenerul, poziția pe cuib, ouãle care trebuie clocite, dar în primul rînd caracteristica principalã a unui porumbel voiajor este ambiția lui de a se întoarce acasã“.
Cu Regina Neagrã, campion național

Cîteva din rezultatele lui Viorel Cîrje, în 2010: Locul 1 Național UCPR - Mare fond tineret; Locul 3 Național - Fond tineret, cu porumbelul Black Queen; Locul 2 Națio­nal - AS maturi+tineret, cu porumbelul Full Options, care la toate cele 15 etape a obținut 15 clasãri -vitezã, demifond, fond, general, AS; Locul 2 Național - AS tineret, cu porumbelul Perla Neagrã. Alte rezultate de excepție ale crescãtorilor din județul Argeș în sezonul 2010 la nivel național UCPR au fost obținute de Ion Preda, Ionel Bițoiu, frații Avramescu și Barbu, Emil Nedelea și Marius Lambrin. Ca în orice sport, și în cazul concursurilor cu porumbei voiajori existã invidii și rãutãți. Columbofilul ne-a spus astfel cã sînt oameni care încearcã sã le punã bețe-n roate celor ce cîștigã multe trofee. O mare problemã a acestui sport este cã niciodatã columbofilii români n-au fost susținuți financiar, acest sport fiind practic susținut din cotizațiile personale ale crescãtorilor. Pe aceastã cale, președintele Clubului Aripi face un apel cãtre persoanele interesate sã ajute financiar acest sport: sã contacteze clubul la adresa de e-mail www.clubularipi.weebly.com.


Doamna de Fier a parcurs 15.000 km

Doamna de Fier este porumbița veteranã a crescãtoriei lui Viorel Cîrje. Ea a parcurs din 2006 pînã în prezent peste 15.000 km clasați. Un porumbel voiajor trãiește pînã la 20-22 ani, așa cã are timp suficient sã facã performanțã, dacã are ambiție și calitãți fizice deosebite. Black Queen sau Regina Neagrã este campioana naționalã a columbofilului. Sportul cu porumbei voiajori nu este deloc ieftin: „Am investit cît mi-aș fi construit o vilã, dar nu-mi pare rãu. Principala satisfacție a unui columbifil este atunci cînd se întorc porumbeii campioni. Nu se primesc premii în bani, ci doar trofee. Visul meu a fost sã devin campion național și mi l-am îndeplinit. Acum încerc sã mã mențin la cote înalte. Am acasã peste 130 de trofee, iar în primul an cînd am venit la Aripi am obținut 45 de trofee. Nici nu știu unde sã le mai pun acasã. În columbofilie se cer foarte multã muncã fizicã și mentalã, iar pe de altã parte, timp și bani. Ca sã reușești, practic trebuie sã fii un foarte bun manager, sã ai o bunã pregãtire fizicã și mentalã și cunoștințe deosebite despre alimentație, antrenamente, boli, medicație, tratamente, recuperare, selecție, metode de zbor și, nu în ultimul rînd, multã dragoste. Cu cît înveți mai mult și pui în aplicare aceste cunoștințe, cu atît cresc șansele de a deveni învingãtor. Fãrã sprijinul familiei, în special al soției, dar și al colegilor de serviciu, nu mã puteam descurca, fiindcã îți ia foarte mult timp sã te ocupi de competiții și sã îngrijești porumbeii.
„Pentru mine s-a întors acasã“

Cert este cã un porumbel se va întoarce întotdeauna în locul unde s-a nãscut, de aceea porumbeii cumpãrați sînt folosiți pentru reproducere și niciodatã pentru competiții. Sînt însã și pericole care-l pot face sã nu mai vinã acasã: ulii, vremea foarte rea, animalele de pradã, braconierii care îi prind și reprezintã cel mai mare dușman al porumbeilor. „Am pierdut mulți porumbei de-a lungul timpului. Suferi mult dupã ei, dar asta este, te resemnezi, fiindcã n-ai ce face. Mergi mai departe“, ne-a spus Viorel Cîrje, care are și cîțiva porumbei la care ține enorm. Cu aceaștia are o relație cu totul specialã, chiar vorbește cu ei, iar pãsãrile îl considerã de-al lor. „Toți porumbeii de vîrf au un comportament aparte. De exemplu, porumbița Perla Neagrã, care este sufletul meu, nu avea partener și și-a gãsit odatã o iubitã. Am profitat, i-am pus ouã de la alta și i-am lãsat un pui, pentru a o motiva sã se întoarcã la concursuri. Cînd a rãmas fãrã porumbița preferatã, s-a îndrãgostit de mine. Tatona terenul, în curte se plimba dupã mine, mã cautã peste tot, vorbește cu mine. Atunci am profitat de acest lucru, pentru a devenit motivația ei de întoarcere acasã. O mîngîiam, o luam în brațe, ieșeam cu ea la plimbare prin curte. Pe sfîrșit de sezon, i-am gãsit mascul, iar la ultimele trei etape de anul trecut a ieșit prima la mine din crescãtorie“, ne-a povestit columbofilul.Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.