647 poze   85701 vizite
Albume
1 berzati de vanzare1 voiajori sport1 voiajori sport matca1 voiajori standard   1 poze expo timisoara 20081 voltati maghiari1z vitalitatea porumbeilor2 calitati2 de stiut3 bun de stiut4 sfaturi pentru incepatori6dusmani porumbeilor7 sfaturi pentru columbofili8 sfaturi columbofile9 forma la porumbeiad schaerlaeckensaici sfarsesc porumbeii nostri pentru un cioc de apaalunele fac minuniarticole utile 1articole utile 2baiatu de la tarabolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccinbusola la porumbeicalendar columbofilcalitatea intodeauna pe primul loccampioni au cercul rotundcampioni la tineretcanari si zebre australienecateva sfaturi despre imperecherecateva sfaturi pentru perioada de zborce ar trebui sa stie fiecarece au si ce nu au in comuncele mai frecvente intrebaricircovirozacoccidiozaconcurs cu porumbeiicorizacum sa ne aparam porumbeii de pasarile de pradacum sa produci porumbei mai bunicum trebuie sa fie porumbeii pe care i cumparamdaca as incepe mainede ce pierdem atatea pasari tineredesigilarea ceasurilordespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezondespre imperecherea reproducatorilordespre misterul pierderilor porumbeilordespre norocdespre olandezi belgieni si ceilaltidespre porumbelu voiajordiftero varioladin experienta articol de ad schaerlaeckensdrojdia de bere vitaminordusardyneducarea puilorelectrolitiexaminarea ochilor porumbeilorfrati janssengafaitul la porumbeii de concursgenetica porumbelului voiajorgripa porumbeilorhrana porumbeiilorhranirea porumbeilor de concursiaurtuliconiteimperecherea si separarea porumbeilorimportanta coincidentei este enormain europa de vestinceputul e greuindex terapeuticinfecti cu ecoliiinfectia cu adenovirusinformatii pentru columbofiliinteresantinterviu cu drde veerd 1intoarcerea femelelorintrebari frecvente 1intrebari frecvente 2intrebari si raspunsurijos joosenjurnalistukoopman 1koopman 2lansare porumbeilegendaru jos klaklucruri de stiutmici trucurimicoplasmaneintelegerinotiuni orientative privind hrananoutati de la olimpiadaobservati partea 1observatii partea 2obtinerea formeioriginile porumbeilor voiajoriotetul de merepacientul englezpagube produse de soimiparamixovirozaparaziti externipeisaje valea jiuluiperceptia timpului la porumbeiperla neagra inebunita dupa stapanul eiporumbei asi nationaliporumbei care nu vor sa se imperechezeporumbei speciali 1porumbei speciali 2porumbei sport puiiporumbeii pe care i cumparamprea departepregatirea porumbeilor in prima saptamana de zborpregatirea puilorprogram principalelor actiuni profilactico curativeproteinepui voiajori standard   eurasa nume ochiregulament fcprreguli de aurreguli de care trebuie sa ne amintimregulile si unele greseli ale columbofililorreteta de hrana mineralasalmonelozasecretul campionilor 1secretul campionilor 2secretul campionilor 3sugestii de ingrijire si intretinere a porumbeilor voiajoritermeni columbofilitrichomonozaun invingatorun porumbel pe nume sisivaccin columbopolivac sVoiajori 2018

membru din 8 aprilie 2007

6dusmani porumbeilor

pozele sunt de pe net
soim-calator-in-picaj
soim-calator-in-picaj
soim-calator-pe-pumn-
soim-calator-pe-pumn-
uliu
uliu
243__216x339_soim-calator-normal
243__216x339_soim-calator-normal
soim-pe-prada
soim-pe-prada
247__320x240_pui-de-soim-calator
247__320x240_pui-de-soim-calator
144685927PmJwzD_fs
144685927PmJwzD_fs
296px-Falco_peregrinus_naumann
296px-Falco_peregrinus_naumann
soimu cu porumbelu
soimu cu porumbelu

Comentarii album • 9
inolovesasu 29 aprilie 2022  
Foarte frumos!
Raportează
milly 28 ianuarie 2014  
Stoloni de capsuni import Spania cu certificat fitosanitar si pasaport.Detalii pe milly.sunphoto.ro
Raportează
Nick15 14 august 2012  
Sunt si ele vietati pana la urma! Bafta!
Raportează
dieter 5 august 2012  
Teoria o stim cu totii dar nu totdeauna se potriveste cu practica .
Exemplu ; comparatia Gutanul si Voiajorul .
Pentru a putea face fata cu Voiajorul la un eventual zbor sau un concurs , acesta trebuie antrenat . Asa automat este expus in " camp liber " la rapitoare si atacurile sunt frecvente . Gutanul nu trebuie sa zboare mult pentru ca sa ajunga la hrana . Se ascunde sub strasina sau sta pe casa cand nu umbla pe strada printre oameni si masini unde este protejat de atacuri .
Punctul 2 - alti columbofili ....
Poate sa ajute acest pas un columbofil care este nenorocit de una si aceeas rapitoare care in timp si-a format o technica la acei porumbei si stie relieful si in somn . Eliminand-o , poate sa fie o pauza scurta de " relaxare " valoroasa pentru a invata puii de exemplu . Intradevar va aparea alt exemplar ( findca nu-i ducem lipsa ) dar pagubele vor fi mai mici din cauza ca trebuie un timp mai lung pana se adapteaza la acel stol / relief si , de multe ori se poate sa se intample ca noua Rapitoare sa-si vada de treaba ei in natura si sa nu prefere numai porumbei nefind " poate " obijnuita cu aceasta prada .
Cresc de multi ani porumbei , cunosc multi porumbari in toata Europa de vest . Experientele mele si ale lor nu se acopera cu " theoria " care in principiu este corecta .
Raportează
orhidee 3 aprilie 2012  
pacat de porumbei, dar mie tot imi plac pisoii (ai mei nu prind decat vrabii, insa cainele meu a ciufulit de curand un porumbel de toata curtea era plina de pene albe), si jderii :)
Raportează
scaetecornel 2 februarie 2011  
1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.

2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.

In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.

Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.



""As vrea sa fac si eu o completare la cele scrise mai sus de tine, si anume ca o pasare zburata zilnic in toate anotimpurile este extrem de greu de prins de catre orice rapitoare.Gasesc des voiajori omorati de uliul porumbar la mine in vie si extrem de rar gutani. De ce? simplu, nimeni nu inchide si nu "protejeaza" gutanii ceea ce ii face redutabili in zbor si asa cum spuneam mai sus, foarte greu de prins.

O alta greseala facuta de columbofili este aceea de a avea in apropierea volierelor copaci, Copacii sunt locuri perfecte de ambuscada pentru porumbar, fiind un maestru al sprintului, accipiter gentilis(uliul porumbar) va astepta lipit de coronament pana va simti momentul oportun si se va arunca cu o viteza incredibila pentru a captura, daca porumbeii nu sunt zburati zilnic, nu vor avea suficienta putere sa sprinteze si nici nu vor fi suficient de eschivi chiar daca sunt "pe terenul lor".

Am observat in aceasta iarna atacurile unui mascul de porumbar tanar asupra turturelelor, gutanilor si a porumbeilor postasi. ca rezultat, a prins peste 15 porumbei postasi, vre-o 2 gutani si nici o turturica.
Consider ca experienta de zbor si-a spus cuvantul.

Am un prieten columbofil care spunea ca nu va da drumul porumbeilor la zbor pana in primavara cand se retrag porumbarii la clocit si trece pericolul, l-am sfatuit sa isi lase pasarile permanent libere si ca va fi multumit, m-a anuntat la un moment dat ca de 3 saptamani nu i-a mai disparut nici o pasare, asta in conditia in care prin vecini prazile ramasesera neschimbate, pasarile lui erau atacate dar sprintau rapid, ieseau din zona cu arbori si zburau in camp deschis unde porumbarul nu mai batea.

Pentru a evita atacul soimului, pasarile si-au luat singure obiceiul ca pe camp sa zboare jos, acolo unde soimul nu ataca. Prin urmare, contactul permanent cu mediul de zbor a facut ca porumbeii sa isi faca propriile strategii pentru a scapa de rapitoare si intra in sezonul competitional musculati bine si capabili sa bata distante mari cu tehnici de zbor adecvate.
Raportează
scaetecornel 18 ianuarie 2011  
album: CUM SA NE APARAM PORUMBEII DE PASARILE DE PRADA
Descriere album: Cum se pot proteja porumbeii de atacul unui Uliu Porumbar ?
Folosind logica, lovind practic uliul, in punctul sau slab : nu permitem o Ambuscada !
Am observat atacuri de uliu porumbar, la o multime de prieteni columbofili, care practic aveau casa inconjurata de pomi mari… vedeam clar cum porumbeii stau linistiti pe casa, si uliul se apropia pe dupa acei pomi si aparea brusc deasupra porumbeilor creeand panica si prindea rapid unul din stol. Omul a creeat practic un teren de vinatoare perfect pentru un Porumbar : adica un stol de porumbei, inconjurati de pomi … atacul uliului porumbar in aceste zone, este foarte eficient, pentru ca invata rapid sa se apropie de porumbei fara ca acestia sa-l vada de la distanta, si apare practic peste ei cand acestia nici nu se asteapta. O ambuscada perfecta.

Cum evitam aceasta ambuscada tipica uliului porumbar ? Simplu: Vizibilitate ! Daca porumbeii pot sa vada la distanta mare, daca au deci buna vizibilitate, nu este porumbar sa se apropie in rasul solului, fara sa fie vazut ! Intr-un stol de porumbei, mereu este cel putin 1 care este mereu in alerta, iar daca stolul are buna vizibilitate, uliul este vazut de la distanta si porumbeii se ridica rapid in zbor, iar uliul rapid abandoneaza fiind descoperit.

Ce perioade din an sunt cele mai periculoase? Cand cuibareste si unde? Cati pui au intr-o serie?
Cand uliul porumbar cuibareste, nu este atat de periculos pentru porumbei. Cuibareste vara, iar vara atacurile asupra porumbeilor, dupa cum ati observat, sunt minime. Dupa parerea mea, timpul critic ar fi Iarna, cand padurile sunt pustii, iar porumbarii sunt fortati sa exploreze noi teritorii in cautarea hranei, precum orasele si satele.
Daca vedem lumea prin ochii unui porumbar, o sa intelegem mai bine: iarna, frig, infometat… cauta si cauta, nu gaseste nimic, pana cand da de un loc incredibil… un stol de porumbei asezati pe o casa, intr-un teren perfect, inconjurati de pomi, se poate apropia fara sa fie vazut, in atacul lui…

Cuibareste foarte ascuns, in paduri linistite. Fac o singura serie de pui pe an, in jur la 3 pui, din care este foarte probabil ca unul sa moara ucis de frati ( “cainism” , ceva tipic nu doar acvilelor ci si porumbarilor ), iar din cei 2 pui care raman, din datele stranse cel putin aici in Spania, doar unul ajunge la maturitate sexuala. Este interesant, unele specii de rapitoare, in acest caz porumbarul, fac mai multi pui pentru a asigura continuarea speciei. Natura este perfecta, iar daca uliul ar face doar 1 pui, acesta ar avea mult prea putine sanse sa ajunga la maturitate sexuala, pentru care fac mai multi pui, din care cum am spus mai sus, unul este ucis de frati, iar din 2 pui cam unul ajunge la maturitate, scapand de inamicul numarul unu care este Omul, urmat de conditiile naturale din ce in ce mai severe cum este lipsa de prada si distrugerea mediului natural. La fel evitand pradatorii naturali precum Bufnita Mare ( bubo bubo ) un mare asasin de ulii porumbari si sorecari, acvile, etc…

Cum ar trebui sa fie dispuse volierele, ce program de zbor ar trebui sa aiba porumbeii, uliul prefera sa atace la anumite ore, pe ce criterii alege victima?

Voliere cu buna vizibilitate, porumbei cat de puternici. Uliul in general ataca dimineata si seara, victima o alege prin selectie naturala, si anume, individul cel mai slab este primul pe lista. Pasari slabite, bolnave, tinere fara experienta sau batrane, sunt potentiale victime. Legea celui mai mic efort exista in cazul rapitoarelor, mereu cauta sa consume cat mai putina energie. Ceea ce este fascinant, este ca un Porumbar cand priveste intr-un stol de porumbei, stie perfect care este tinar, care este bolnav sau batran etc… Observa dupa bataia aripilor, porumbelul care nu poate sa tina pasul cu stolul. O pana alba intr-un stol de porumbei negri, o sa atraga atentia ! Orice lucru iesit din comun, o sa-i atraga atentia ( imi aduc aminte acuma de acele fluiere pe care le foloseau unii columbofili, atasandu-le pe porumbei cu gandul ca sperie uliul, si acei porumbei cadeau unul dupa altul… ).

Sunt pasari teritoriale, cati sunt intr-o anumita arie (km), etc.?

Sunt pasari teritoriale. O anumita arie nu pot sa o spun, pentru ca depinde foarte mult de Densitatea de Prada, zona , specie de rapitoare etc… In timpul cuibaritului de exemplu, acea pereche o sa-si apere teritoriul atacand foarte agresivi, orice individ de aceeasi specie care se apropie sau vineaza pe acel teritoriu. O pereche de ulii, pot sa ucida perfect orice alt uliu care trece prin zona, mai ales in perioada de cuibarit. In timpul iernii, am observat mai multe exemplare intr-o anumita zona, totul depinde de densiatea de prada si zona.

Aceleasi intrebari de la pct. 3 pentru SOIM (Falcon Peregrinus).

Atacul unui soim calator, este complet diferit de cel al porumbarului. Soimul calator ataca in general porumbeii in zbor. Trece la mare inaltime, si ataca in picaj porumbeii care apar dedesubt ( doar in zbor ). Este ceva foarte ciudat ca un soim calator, sa atace in curtea unui columbofil. Porumbeii cand vad soimul trecand pe deasupra, nici nu se misca, stau linistiti si asteapta sa treaca, stiu perfect ca un soim nu o sa-i atace pe sol.

Soimul calator este cea mai rapida vietate de pe pamant. S-au inregistrat picaje la peste 400 km / h . Dar soimul calator nu ataca pe sol, este o pasare rapida doar in picaj , deci in cadere. Se apropie de prada in picaj, si o loveste violent. In general ucide la primul impact. Asteapta ca prada sa cada pe sol moarta, dupa care revine si se aseaza practic pe sol si se hraneste. Nu ataca pe sol, pentru ca nu este o pasare agila ca porumbarii de exemplu. Un soim calator, in general nu se apropie nici de coroana pomilor in cautarea prazilor, pentru ca la acea viteza maxima si agilitate minima, s-ar transforma intr-un atac sinucigas. Foarte multi soimi au murit si in soimarit, lovindu-se de copaci, cladiri, masini, chiar de sol…

De aceea porumbeii cand vad acele aripi ascutite pe cer, stau linistiti pentru ca atata timp cat nu sunt in zbor, nu o sa fie victime.

Mai sunt alte pasari rapitoare care ne pun in pericol porumbeii? (bufnite, ereti…).

Ar mai fi o rapitoare dar cam rar ataca porumbeii postasi, in general alege porumbei mici ca cei comuni ( urbani ), si anume Uliul Pasarar ( accipiter nisus ). Este o rapitoare foarte asemanatoare porumbarului, din aceeasi familie ( accipiter ) doar ca este mult mai mic, o femela mare cantareste in jur la 250 grame ( cam cat un porumbel, chiar mai mic ), iar un mascul in jur la vreo 150 grame. Sunt specializati in vinatoarea de pasarele precum Vrabia, dar unele femele s-au observat atacand chiar si Porumbei. Bineinteles, nu este capabila sa transporte porumbelul in gheare, precum uliul porumbar, pentru ca un porumbel cantareste mai mult ca un pasarar, dar poate sa-l prinda si sa-l manance pe sol unde l-a capturat. Destul de rare aceste atacuri.

Bufnitele au un zbor extrem de lent. Sunt pasari dotate pentru vinatoarea de rozatoare. Nicidecum capabile sa prinda porumbei in zbor. Posibil sa ia prin surprindere, ceva porumbel care doarme afara in timpul noptii, in ceva pom, dar foarte rar.

Sunt capcanele pentru rapitoare o solutie?

Nu. Aici putem sa impartim acest raspuns in doua parti:

1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.

2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.

In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.

Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.
Raportează
scaetecornel 9 ianuarie 2011  
Stim cu totii ca perioada de toamna-iarna atacurile uliului porumbar (Accipiter Gentilis) sunt din ce in ce mai frecvente in perioada rece a anului .Aceast “pirat al cerului” da mari batai de cap tuturor iubitorilor de porumbeii fie ei de ornament sau sport

Un scurt curriculum vitae al acestui “pirat ” arata cam asa:

Uliul porumbar este o pasare de (cca 60cm).Largimea aripilor intinse atinge aproape un metru. Lungimea de la varful cozii la cioc este de aproximativ 65 cm. Femela este simtitor mai mare decat masculul, caracteristica la toate rapitoarele. Exemplarele adulte au pe spate o culoare cenusie, ca ardezia, sura cafenie, neagra. Pe abdomen sunt albe, fiecare pana avand verigi transversale cafenii-negre, care se impreuneaza in benzi ondulate de-a curmezisul pieptului si abdomenului. Aripile sale scurte si rare, adevarate vasle, il fac abil in desisurile padurii, iar coada lunga si lata ii este o carma tot atat de buna, putandu-i inlesni cotituri maiestrite in urmarirea victimei.Ghearele sale lungi si taioase, adevarate pumnale, prind sigur prada si ucid repede. La toate acestea se adauga privirea deosebit de agera, apoi marea indrazneala si atacul premeditat de care este in stare uliul porumbar. Rar ii scapa pasarea atacata, cateodata chiar porumbeii cei mai iuti si vicleni, atat in zbor cat si surprinsi pe pamant sau pe casa ii cad prada. Acolo unde uliul a reusit sa faca o prada, revine zi de zi, chiar la aceeasi ora, cu o precizie care ne uimeste si nu abandoneaza locul raspectiv decat atunci cand nu mai are ce rapi. Zilnic se prezinta in acelasi loc, si pe aceeasi carare a aerului.Cand trece in zbor intins, bate repede din aripi plutind scurt intre seriile de batai de aripa. Rar zboara la inaltime mare, de obicei ramane aproape de varful copacilor, sau trece jos, ras cu pamantul. Atacurile lui sunt intotdeauna napraznice si incearca sa-si surprinda victima furisandu-se in apropierea ei. Porumbeii devin nelinistiti cand il simt si ei de departe. El vine insa ascuns, ca sageata, coteste pe dupa copaci, cladiri, aproape de pamant, apare deodata, loveste, prinde si apoi pleaca. De multe ori goneste pe sus stolul de porumbei, inhatandu-si victima asupra careia se arunca fulgerator, cu vajairi de aripi, pe care le auzim de departe. Il tradeaza ciorile si randunelele, care se iau dupa el cu mare alai.

Un curriculum impresionant pt un killer adevarat dar cum ne putem pazi atletii de aceste atacuri fulgeratoare ?

Porumbeii fond-maraton stim cu totii ca sunt acei porumbeii calmi si putin mai lenti sa fie aceste calitati un punct slab in fata “piratilor”?

Multi columbofili tin porumbeii inchisi in aceasta perioada rece ,ceea ce inseamna “0″ pierderi in fata uliului dar cealalta parte a “taiusului” se poate indrepta in partea crescatorului mai ales daca are putina experienta pentru ca porumbelul cu siguranta va iesi din forma ,se va ingrasa deci in primavara cand va fi eliberat va fi o prada mai usoara pentru rapitoare si va fi mai greu de pus in forma pentru etapele de concurs ce vor urma.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.